https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Duhovnik, ki je služboval tudi v Pomurju, odslovljen iz duhovniškega stanu

11.11.2021 ob 13:00  

"Škofijski duhovnik mariborske nadškofije Anton Kmet je bil v upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe," so sporočili iz Nadškofije Maribor.

"Z izvensodno odločbo mu je bila 28. junija 2021 naložena zakonita kazen odslovitve iz kleriškega stanu. Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 5. oktobra 2021. Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen. Obtoženi je bil 22. oktobra 2021 seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja, z upoštevanjem kan. 291 Zakonika cerkvenega prava. Žrtev in vse, ki so bili vpleteni v upravni kazenski postopek, priporočamo v molitev, da se v Cerkvi ponovno vzpostavi pravičnost," so zapisali na spletni strani nadškofije.

Generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnik je takratk za Večer povedal, da gre za domnevna kazniva dejanja, ki naj bi se dogajala, ko je bil Kmet še kaplan v Ljutomeru, med letoma 1998 in 2001. Po neuradnih podatkih Slovenskih novic naj bi na izletu na Obali spolno nadlegoval mladoletnico. Leta 2019 naj bi se po prijavi z zadevo začeli ukvarjati tudi koprski kriminalisti. Ali je bil Kmet laiziciran ravno zaradi omenjenih dejanj, Lesnika danes za STA ni vedel povedati, saj je, kot je dejal, sam postopek tajen.

Kmet je bil nazadnje župnik v Makolah in soupravitelj župnije Studenice. Obeh služb je bil razrešen predlani, ob sprožitvi preiskovalnega postopka na cerkvenem sodišču. 

* Fotografije so simbolične: Pixabay

    Fotogalerija