https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ste že menjali gume na vašem jeklenem konjičku?

13.11.2021 ob 6:05  

Vedno bolj se bliža čas nizkih temperatur in zimskih razmer, pred vrati pa je tudi 15. november, ko je potrebno na jeklenih konjičkih menjati letne pnevmatike z zimskimi in tako zagotoviti obvezno zimsko opremo.

Zakon o varnosti cestnega prometa navaja, da morajo motorna in priklopna vozila v cestnem prometu imeti predpisano zimsko opremo v obdobju od 15. novembra do 15. marca ter v zimskih razmerah. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica).

Za zimsko opremo motornih vozil po Pravilniku o delih in opremi vozil štejejo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Za zimske pnevmatike pa je predpisana minimalna globina 3 milimetre.

Zimske pnevmatike imajo zaradi globljega profila boljši oprijem na suhi, mokri ali spolzki cesti, poleg tega so tudi bolj elastične od letnih, saj vsebujejo več kavčuka, nekateri dražji modeli pa imajo dodano tudi silico, ki naredi pnevmatike pri temperaturah pod -10 °C še mehkejše. Slednje se zaradi tega tudi hitreje obrabijo, zato lahko prevozimo z zimskimi tudi pol manj kilometrov kot z letnimi.

Življenjska doba zimskih gum je nekje od 5 do 10 let. Proizvajalci avtomobilov pa priporočajo menjavo pnevmatik nekje po 6 letih uporabe, ko guma začne izgubljati prvotne lastnosti v materialu.

Poleg obvezne zimske opreme je potrebno, še preden se temperature spustijo pod ničlo, letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko. Poskrbeti je treba tudi za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu pa v zimskem času ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.11.2021 ob 8:23 gost

      Zakaj bi menjal gume. Saj pa nikamor ne smeš. Tisti keri se pa vozijo 200 metrov v službo da kažejo svoj ego pa tudi ni potrebno menjati gum. Kajti eni si kupijo velike avtomobile na lizing da se vozijo v vasi 200 metrov v službo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.11.2021 ob 10:55 UNTER-LIMBACH gost

      Bedarija...eni menjamo avto .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:49 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.