https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Posebno pozornost bodo posvetili branju

16.11.2021 ob 6:05  

Med 15. in 20. novembrom 2021 v knjižnicah po vsej Sloveniji poteka Teden splošnih knjižnic. Tudi v pomurskih knjižnicah se bodo zvrstili različni dogodki, veliko bo zaradi posebnih razmer virtualnih, s katerimi želijo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.


Posebno pozornost bodo posvetili branju – bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa bomo opozorili na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranijo splošne knjižnice. Veliko dogodkov bo zaradi posebnih razmer virtualnih.

Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki so dostopne vsem prebivalcem in svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu. 

Teden splošnih knjižnic bodo obeležili tudi v pomurskih splošnih knjižnicah. 

Ob tednu slovenskih splošnih knjižnic od 15. do 20. novembra Knjižnica – Kulturni center Lendava ‒ Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ omogoča brezplačen vpis.

Na spletni strani lendavske knjižnice so vam pripravili:

Beremo z ušesi – zvočne oz. avdio knjige so posnetki na glas prebranih knjig, so odgovor na potrebe bralcev, ki jim zaradi hitrega življenjskega tempa ne ostane dovolj časa za branje tiskanih knjig. Omogočajo »branje« ljudem, ki so priklenjeni na posteljo ali nimajo dostopa do knjige. Imajo pomembno vlogo pri knjižnični oskrbi slepih in slabovidnih ter pri poučevanju in izobraževanju otrok in odraslih z disleksijo.

Beremo domače avtorje – na spletno stran so naložili prispevek domačega avtorja, ki ga lahko poslušate kadar koli.

Zvočna pravljica – na spletni strani so objavili zvočno pravljico, kateri so priložili pobarvanko.

Simpozij ob 150-letnici ustanovitve prvega bralnega kroga v Lendavi – preberete lahko prispevke s simpozija, ki ga je Knjižnica – Kulturni center Lendava organizirala ob 150-letnici ustanovitve prvega bralnega kroga v Lendavi.

Virtualna razstava – ob 150-letnici knjižničarstva smo pripravili razstavo, ki prikazuje pregled razvoja knjižnične dejavnosti v Lendavi vse od leta 1871, ko je bilo ustanovljeno prvo meščansko bralno društvo, do danes.

Splošna knjižnica Ljutomer

"Več kot polovica prebivalcev RS uporablja splošne knjižnice in njihove storitve, vsak član je kljub posebnim razmeram zaradi epidemije v letu 2020 knjižnico obiskal 15-krat in si izposodil 39 enot gradiva. Splošne knjižnice so bile v tem letu edine kulturne ustanove, ki so bile skoraj vse leto odprte.

V Sloveniji je razvoj knjižnic usmerjen v krepitev delovanja mreže knjižnic, razvoj novih storitev, pridobivanje znanj, potrebnih kot odgovor na neprestane spremembe v družbi ter v utrjevanje vloge knjižnice kot aktivnega partnerja v družbi.

Knjižnično dejavnost opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot 1000 manjših in večjih krajih po Sloveniji. Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva, letno jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Četrtina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa knjižnične storitve uporablja več kot polovica prebivalcev RS. Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 50 enot gradiva na leto ter lahko izbira med 480 prireditvami, ki jih letno organizira vsaka od 58 osrednjih knjižnic," so na družabnem omrežju Facebook zapisali pri ljutomerski knjižnici.

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota

V soboški knjižnici bo v sklopu Tedna splošnih knjižnic, v četrtek, 18. november, ob 18. uri potekala e-predstavitev knjige: Potočnjekovi, romana, ki ga je napisal Alfred Matiš.

Praznovanju tedna knjižnic se pridružuje tudi JZ Knjižnica Gornja Radgona.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.