https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Študenti so proti uvedbi študija na daljavo

17.11.2021 ob 17:50  

Ob letošnjem mednarodnem dnevu študentov so v Študentski organizaciji Slovenije opozorili na nezavidljiv položaj, v katerem se je ta generacija študentov znašla zaradi epidemije covida-19 in posledic ukrepov za njeno zajezitev. Poudarili so, da se bodo trudili, da bi študij še naprej potekal v živo. 

Vse informacije kažejo, da so med študenti več posledic pustili ukrepi za zajezitev epidemije, kot pa bolezen sama. Nekatere fakultete začasno dele študija selijo na splet, zaradi večjega števila okužb na posamičnih fakultetah. Študij v tem študijskem letu pa bi vseeno naj v največji meri potekal v živo, z morebitnimi posamičnimi selitvami na splet, glede na trenutno epidemiološko situacijo na posamičnih zavodih, poroča STA.

Sprva je zdravstvena kriza za študente postala socialna, predvsem zaradi upada ponudbe študentskega dela v času zaprtja države. Kasneje pa je prešla v psihosocialno krizo, ki je posledica dolgotrajnega študija in življenja na daljavo brez osebnih in socialnih stikov.

V Društvu študentov invalidov Slovenije so izpostavili pozitivne posledice, ki jih je za določene posameznike prinesla epidemija in z njo študij na daljavo. Študenti, ki težko sedijo ali imajo zaradi svojega zdravstvenega stanja gibalne in logistične težave, je študij na daljavo olajšanje, saj jih je močno razbremenil. 

V ŠOS pa so še opozorili, da se študenti še vedno soočajo z enakimi težavami, kot so se pred začetkom epidemije. Težave pri iskanju nastanitev v študijskih središčih se niso zmanjšale, višanje cen življenjskih stroškov ter nizke štipendije pa posledično silijo študente k opravljanju študentskega dela.

Pripravili so predlog novega zakona za urejanje položaja študentov, kjer med drugim predlagajo povišanje državnih štipendij in širjenje kroga upravičencev, povečanje sredstev za investicije v študentske domove, prepoved zaračunavanja vpisnin in drugih skritih stroškov študija, zagotavljanje enake obravnave študentov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v študijskem okolju. Zakon je v zakonodajni postopek vložil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, obravnava zakona pa se bo začela v prihodnjih mesecih.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je 5. novembra v letošnjem študijskem letu v terciarno izobraževanje vpisanih 70.830 študentk in študentov.

Mednarodni dan študentov vsako leto obeležujejo v spomin na nacistično okupacijo praške univerze leta 1939 in poznejšo usmrtitev devetih zajetih študentov in visokošolskih učiteljev.

Foto: stat.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2021 ob 18:01 gost

      Na daljavo naj dela vlada ker itak nič nedela. Drugo pa je da jih nihče itak nemara v svoji bližini. Študente pa naj pusti pri miru ker za njimi čistijo drek v bolisnicaj keri je zaradi nesposobne vlade nastal. Zakaj nebi šli pomagat vsi skretari vsi poslanci vsi ministri na kovid oddelek. Za preoblaciti in dvigovati paciente bodo dobri.saj so oni krivi za stanje v državi. Ker nič ne delajo edino še nastavljajo na položaje kjer je še kaj za zamenjati. Prekleta golazen nesposobna.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2021 ob 21:40 gost

      Zdaj se boste še vi bunili, banda lenuhov, 10 let študirate, pravzaprav NE študirate ampak feštate po Ljubljani in zganjate cirkus, predavanja ne obiskujete. Če lahko ves javni sektor vse dela od doma (sicer tudi če delajo nobene koristi) potem lahko tudi vi študirate od doma. Če pa ne pa lopate v roke, država potrebuje delavce ne pa večne študente.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.11.2021 ob 5:38 GOST gost

      FUKJENI SI KAK BUTALEC VLADA JE KRIVA ZA VIRUZ PO CELON SVEJTI JE PROBLEM SI EDEN VEČNIH ŠTUDENTOV KA MIJ DELAVCI PLAČUJEMO VI ITE V BOLNICE POMAGAT MEGLO LOVITE PO LJUBLJANI ŠTUDIJ NA ROK PA GOTOVO TE PLAČAŠ SAN DELE OSTANITE ZDRAVI

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.11.2021 ob 9:03 gost

      Uvesti bo treba obvezno cepljenje. Navalite modrijaši.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.11.2021 ob 13:39 Kekec domobranc gost

      E dragi moji študentje, a še sploh veste kaj pomeni beseda "barikade"?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 15:25 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.