https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaščitimo otroke pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

18.11.2021 ob 18:00  

Danes, 18. novembra, obeležujemo Evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Ta travmatična izkušnja ima za otroke dolgotrajne, hude in nepopravljive posledice.

Današnji dan tako opozarja na pravice otrok do zdravega in srečnega otroštva ter na obveznost odraslih, da njihove pravice zaščitimo. Žrtev spolne zlorabe je lahko prav vsak otrok, ne glede na njegovo starost, vero, barvo kože, nacionalnost.

Večina spolnih zlorab otrok se zgodi s strani oseb, ki so otrokom blizu, ki jih otroci poznajo in jim zaupajo. Kar pa je najhujše, je to, da so otroci pogosto od teh oseb materialno, čustveno, ekonomsko in razvojno odvisni, zato se o zlorabi bojijo spregovoriti in poiskati pomoč.

Spolne zlorabe so lahko fizične ali spletne

Obstaja več vrst spolnih zlorab – dogajajo se lahko fizično, v realnem svetu, ali na spletu. Storilec spolne zlorabe, ki je lahko moškega ali ženskega spola, skrbno izbere svojo žrtev. Najprej z otrokom zgradi zaupen odnos in želi to spolno izkoriščanje prikazati kot naravni del njunega odnosa. Otroka naveže nase, ponuja se mu kot opora, rešitelj, zaupnik. Išče otroka, do katerega ima lahek dostop oziroma ima možnost, da je z njim sam.

V primeru, ko se spolna zloraba zgodi preko spleta, je postopek spolne zlorabe podoben. Storilec spletne spolne zlorabe prav tako načrtno izbere otroka, ki na spletu išče pozornost, ljubezen, zaupanje, informacije. Predstavi se mu kot zaupna oseba, ki mu ponuja pomoč, s tem ga postopoma naveže nase, daje mu informacije o spolnosti in ljubezni. Ko z otrokom vzpostavi dovolj zaupen odnos in se prepriča, da otrok o spolni zlorabi ne bo nikomur povedal, je izmenjava datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otroka, le še nekaj klikov stran.

V trenutku, ko otrok storilcu (za katerega se pogosto izkaže, da v resnici ni ta, za katerega se je izdajal) pošlje prvo intimno fotografijo, se ujame v krog spolnega izkoriščanja. Storilec z obljubo, da intimnih fotografij otroka ne bo posredoval naprej, če mu bo ta še naprej pošiljal tovrstno gradivo, otroka prisili, da nadaljuje s pošiljanjem svojih intimnih fotografij.

Da bi o zlorabah spregovoril, mora otrok čutiti zaupanje

Otroci o spolnih zlorabah zelo težko spregovorijo zaradi sramu, krivde in strahu, zato je z njimi treba govoriti o tem, jih opozarjati in spodbujati, da vam o vsem, kar jih teži, tudi povedo. Otroci morajo dobiti sporočilo, da za zlorabe niso krivi samo in da jim bomo odrasli nudili vso potrebno pomoč in podporo.

Vsi odrasli, še posebej starši in učitelji, lahko veliko naredimo za preprečevanje spolnih zlorab otrok. Z otroki se moramo pogovarjati o spolnih zlorabah, o primernih in neprimernih dotikih ter odnosih, predvsem pa o tem, kje lahko poiščejo pomoč, ko se znajdejo v težavah, iz katerih sami ne najdejo izhoda.

Če posumite na spolno zlorabo, to takoj prijavite policiji

Če posumite, da je otrok postal žrtev spolne zlorabe, to prijavite na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113. S takojšnjim ukrepanjem lahko preprečite, da bi otrok ostal v bližini storilca, kjer bi lahko bil izpostavljen nadaljnjemu spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju.

Da so spolne zlorabe zelo razsežen problem, se zavedajo tudi na ravni Evropske unije, saj je problematika spolnih zlorab ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Po podatkih Sveta Evrope je v Evropi vsak peti otrok žrtev neke oblike spolnega nasilja.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija