https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prodaja novih avtomobilov na 31-letnem dnu

20.11.2021 ob 12:00  

Prodaja novih vozil v EU zaradi pomanjkanja čipov pada že četrti zaporedni mesec in je bila najslabša po letu 1990. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov je bilo prvič registriranih 665.001 avtomobilov, kar je 30,3 odstotka manj kot oktobra lani. 

Avtomobilska industrija je v precejšnjem krču. Težavam zaradi covida so sledile tiste s pomanjkanjem čipov, turbolentnemu obdobju pa še kar ni videti konca, zato se sedaj zapirajo tovarne, odpuščajo delavci in so motene dobave kupcem. In tako bo še nekaj časa. Na nov avto je potrebno čakati več mesecev ali celo leto.

Dvomestne padce prodaje so zabeležili v večini držav EU, tudi na štirih največjih trgih. V Italiji je bil padec 35,7-odstoten, v Nemčiji 34,9-odstoten, v Franciji 30,7-odstoten in Španiji 20,5-odstoten, poroča STA.

V prvih desetih mesecih tega leta se je sicer prodaja v primerjavi z enakim lanskim obdobjem okrepila za 2,2 odstotka na 8,2 milijona.

V Sloveniji so oktobra prodali 4221 novih avtomobilov, kar je 7,2 odstotka manj kot oktobra lani. V desetih mesecih pa so jih po podatkih združenja prodali 47.319, kar je 0,9 odstotka manj kot enakem lanskem obdobju.

Avtomobilski sektor močno pesti pomanjkanje čipov na trgu, nekatera podjetja so bili prisiljeni v začasno zaprtje tovarn. Avtomobilska industrija pa bo po izračunih svetovalnega podjetja AlixPartners izgubila 210 milijard prihodkov.

Medtem ko avtomobilska industrija zaradi pomanjkanja surovin že celo leto ustavlja in ponovno zaganja proizvodnjo, prodaja električnih vozil, ki se je leta povečevala le počasi, dobiva pospešek.  

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2021 ob 17:39 kilonja gost

      Bedaki kateri kupujejo danes avtomobil če ni ni nujno...avte so samo od lani spomladi do danes podražili za od 1500 do 4000 € in še več za dražje višje cenovne razrede, tudi rabljene dražijo in višajo cene da bi bil prisiljen kupiti za 40 % predrag novi avtomobil , ali 30 % predragi rabljeni avtomobil. Prava mafija in res se čudim da ljudje sploh ne gledajo na ceno ampak kar kupujejo in se zadolžujejo do grla in potem da nam gre slabo ? Pa država je znižala davek na nova vozila, ta davek so si prodajalci stlačili globoko v žep, nobenega nadzora ni nad tem avtodilerji, novih in predvsem rabljenih avtomobilov sploh glede tistih ki uvažajo potolčena sranja z zbitimi kilometri z zahodne Evrope.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2021 ob 18:36 123 gost

        Tu maš delno prav, leta 87 je nemški avto stal 34tisoč mark z vsemi dajatvami in to brez vse opreme, zdaj dobiš to isto znamko za 25 tisoč evrov z popolno opremo, je pa priložnost za rabljeno vozilo, poleg tega pa je te nihče ne sili da kupiš avto iz Nemčije, za te mahinacije je kriv slovenski uvoznik,

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2021 ob 19:59 kilonja gost

        Mene recimor nihče ne sili v nakup nemškega avta, ker sem seznanjem s sranjem ki ga vozijo sem, so pa prodajalci nasilno vsiljivi do starejših ali pa mlajših ki jim ponujajo ta šrot, potem pa še napizdijo te iste ljudi da jim dajo avto staro za staro in še tukaj te opeharijo, češ saj avta tako ne boste prodali za več kot toliko itd.tako da te dvojno nategnejo. Vsaki ki malo spremlja zadeve z avtomobili ve da se izpraven nemški avto, z malo kilometri, od prvega lastnika ne izplača pripeljati sem ker so stroški da ga spraviš sem toliko visoki da si potem za 1000 ali 2000 € na dražjem kot če bi tak avto kupil, z malo slabšo opremo v Sloveniji, slovenski . Pa izpraven nemški avto z malo kilometri je drag.Ampak ljudem se zaiskrijo oči, nemški Golf , letnik 2017, neverjetnih samo 45.000 km, dizel in bummm že te imajo..pa zdaj bi že vsi mogli vedeti da se ti avti iz tujine splačajo uvoziti samo v primeru da je z njimi bilo nekaj narobe ali pa so jim pri nas zbili kilometre.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2021 ob 18:17 Yeap gost

      Evo jaz sem ta bedak ki sem kupil v 3-letih 2 nova in en 4 leta star avto.Vsi navadni delavci ki moramo iti vsak na svojo stran v službo ker ni avtobusa.Aja,pa plačano na roko,stisk roke,gotovina.Nobenega kredita.Če rabiš rabiš.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2021 ob 20:05 kilonja gost

        Noben ni rekel da si bedak ker si kupil v zadnjih letih nove avte, bedak je ta ki ga bo jutri kupil pa ga nujno ne potrebuje, ker s tem daje potuho umetno ustvarjenemu dvigu cen. Za vso to podražitvijo pa bolj kot ne stoji eko mafija, oni ne mislijo ceniti električnih jajc, ki imajo dometa 250 km in stanejo 30.000, oni nas želijo prisiliti da bomo kupovali ta jajca, ker bodo dvignili cene bencinarjev in dizlov na nivo električnih vozil, ki se očitno preslabo prodajajo .

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2021 ob 19:56 gost

      Novo predrago pleh brez prave vrednosti enostavno avtomobilov je več kot preveč ,zakaj bi potem morali kupovati nove avtomobile,ko jih pa je rabljenih kot dreka,no saj vsak naj dela kot hoče. Jaz novega ne bom nikoli kupil.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2021 ob 20:01 kilonja gost

        Največje zvezde so Švedi, oni vozijo v povprečju mislim da najstarejše avte v zahodni Evropi, imajo keš pa ne dajo toliko na vozni park.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 15:46 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.