https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Nihče ni samo v redu«

20.11.2021 ob 16:00  

Danes obeležujemo svetovni dan otrok, ki pri nas poteka v znamenju duševnega zdravja. Otroci in odrasli iz vse Slovenije odpirajo pogovore o čustvih, s katerimi si prizadevajo destigmatizirati duševno zdravje, in pozivajo k iskanju pomoči v stiski. 

"V Sloveniji nas na področju duševnega zdravja otrok in mladih čaka veliko dela. A prvi korak do boljšega počutja ostaja preprosto vprašanje kako se počutiš," izpostavlja izvršni direktor Unicefa Slovenija Tomaž Bergoč. Če bomo znali prepoznavati čustva in se o njih iskreno pogovarjati ter prositi za pomoč v stiski, bomo po njegovem mnenju naredili ogromno.

Unicef Slovenija s kampanjo Kako se počutiš in projektom P-Odporni mladi odgovarja na zaskrbljujoče ugotovitve iz njihove junijske raziskave, v kateri je sodelovalo 400 otrok in mladih v starosti od 10 do 18 let iz vse Slovenije. Vsak peti je ocenil svoje duševno zdravje kot slabo. Bolečino v prsih, motnje spanja, dolgotrajno žalost ali obup je lani občutilo 70 odstotkov vprašanih, 60 odstotkov je zaradi epidemije covida-19 bolj strah prihodnosti, velika večina sodelujočih pa rešuje svoje stiske sama in se o tem ne pogovarja z odraslo osebo.

V Unicefu Slovenija želijo dati glas otrokom in mladim. Na družbenih omrežjih s ključnikom #kakosepočutiš odpirajo pogovor o čustvih, odrasle pozivajo, da jim prisluhnejo, vrstnike pa, da poiščejo pomoč v stiski. Pridružujejo se jim znani obrazi, med njimi Sanja Grohar, Maja Ferme, Urška Majdič - Uma, Tjaša Kramarič, Nika Krmec in Klara Leben, ki so spregovorili o svojih stiskah in skrbi za duševno zdravje.

Otroci so se pred svetovnim dnevom povezali z znanim reperjem Nipkejem in v posebnem videu spregovorili o duševnem zdravju. Otroci so spregovorili o vplivu zapiranja šol in omejevanju zasebnega druženja v času epidemije, Nipke pa je za video posodil svojo pesem Noben me ne razume.

Prek računalniške igrice Pacman, ki se je za to priložnost spremenila v ČustvoLjuba, lahko obiskovalci spletne strani www.kako.se/pocutis odkrijejo abecedo čustev in pomagajo destigmatizirati duševno zdravje.

Naslovna Foto: Unicef

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.