https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Spremenimo vzorce navad ravnanja z odpadki

21.11.2021 ob 15:00  

Včeraj se je začel evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ozaveščevalna akcija letos v ospredje postavlja ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov v sistemu krožnih skupnosti, s posebnim poudarkom na pomenu sodelovanja in solidarnosti. Letos bo v Sloveniji v okviru tedna potekalo rekordno število akcij.

Pred nami je evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal med 20. in 28. novembrom. Letos bodo v ospredju krožne skupnosti in pomen solidarnosti ter sodelovanja na poti v družbo brez odpadkov. Med pomembnimi nalogami okoljskega ministrstva na področju zmanjševanja odpadkov je minister Vizjak izpostavil spodbujanje k ravnanju, na podlagi katerega do odpadkov sploh ne pride. Ob tem je opozoril na kupovanje izdelkov, predvsem oblačil, ki se jih pravzaprav ne potrebuje in premalokrat uporablja, poroča STA.

Prehodu odpadka v ponovni proizvod bo veliko pozornosti posvetil tudi novi zakon o varstvu okolja, ki je v pripravi. Kar je po Vizjakovih besedah zelo pomembno, je, da se s tem zakonom uvaja tudi sistem t. i. proizvajalčeve razširjene odgovornosti. "Torej, proizvajalci slehernega izdelka bodo organizacijsko in finančno odgovorni za celotni življenjski cikel nekega proizvoda," je poudaril in dodal, da bi se s tem zmanjšali tudi zneski na položnicah za gospodinjstva, kar se tiče ravnanja s komunalnimi odpadki.

V Sloveniji dosegamo dobre rezultate, a imamo v tujini odlične zglede, kjer nekatere občine dosegajo tudi 90-odstotno stopnjo ločenega zbiranja in več kot 80-odstotno stopnjo recikliranja. "Ponekod nastane tako malo mešanih odpadkov, da občani hodijo po vrečke, v katerih oddajajo te odpadke, enkrat na dve leti," je izpostavil Kranjc iz društva Ekologi brez meja.

"Vedno je prisoten neki občutek stigme, in da si lahko kupimo novo. Ne, ljudje morajo doživeti to, da lahko znotraj skupnosti izmenjajo stvari," je opozorila Marinka Vovk iz Centra ponovne uporabe. 

Krožne skupnosti so skupnosti posameznikov, gospodinjstev, organizacij in podjetij, ki v skupnem interesu ravnajo odgovorno, s ciljem zmanjševanja odpadkov oz. predelave teh odpadkov v neke nove produkte, je na petkovi novinarski konferenci pred začetkom tedna zmanjševanja odpadkov pojasnil predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.

Vsi moramo postati majhne krožne skupnosti, ki s spremenjenimi vzorci navad glede ravnanja in odlaganja odpadkov poskrbijo, da bo odpadkov čim manj. To je tudi glavno sporočilo letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal vse do nedelje, 28. novembra, so še zapisali na zbornici.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2021 ob 15:19 gost

      Poglejte na cesto od Maximusa do Pušče koliko plastike leži po tleh ob cesti in nihče ne upa nič.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2021 ob 16:02 gost

      Zdaj nebo več problem ker je,,, januš grozni,,, prodal v ozadju vse bio plnarne v Prekmurju Madžarom. In njim dovolil da lahko kurijo, smeti, dek, strupene odpadke itd. Kajti boli ga kurac za Prekmurje.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.11.2021 ob 16:04 gost

      z BIOPLINARNAMI,

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2021 ob 16:09 gost

      Z BIOPLINARNAMI KI JE PRODAL MAdžarom bi moral narediti pogodbo da skurijo ves živi drek Prekmurja ki ga je na milijone kubikov! Tole bo naknadno naredil in z tem bo počistil Prekmurje od gamadi!!!!! te ga več nebo boleo kurac!!

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.11.2021 ob 18:17 gost

      Samo on nebo vohal tega smradu bomo pa mi Prekmurci oring to vohali. Samo da se Madžarom obdolži za vse kar njim je pod mizo prodal. Terme Lendava, planet tv, banke, Prekmurje komplet z jocojun horvatun. Itd.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.