https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S prižigom prve sveče vstopamo v adventni čas

28.11.2021 ob 9:00  

Z današnjim praznovanjem prve adventne nedelje se pričenja adventni čas, ki ga kristjani sklenejo v tednu po četrti adventni nedelji na sveti večer, 24. decembra.


Z adventnim časom v Katoliški cerkvi začenjajo novo cerkveno leto in pripravo na božič. Gospodovo rojstvo, veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.

Latinska beseda "adventus" pomeni "prihod" in se nanaša na prihod Jezusa Kristusa.

Simbolika adventnega venca

Adventni venec, iz rastlinja spleten venec s štirimi svečami, ponazarja štiri adventne nedelje. Sveče naj bi bile bele ali vijoličaste barve, saj predstavljajo upanje. Vsako adventno nedeljo na adventnem venčku prižgejo dodatno svečo. 

Kot okras in liturgični simbol adventnega časa, prevzet od germanskih narodov, se je v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja. 

Prvi adventni venec, kakršnega poznamo danes, se je pojavil v domu za revne otroke leta 1838 v Nemčiji v Hamburgu. Adventni venec je znamenje zunanje priprave na božič.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.11.2021 ob 13:12 gost

      Danes se prižgal svečko upanja in zmolil da se ta vlada za vse večne čase po aha v slovo. In da jih zaprejo v muzej najbolj zavoženi 2 leti v samostojni Sloveniji.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2021 ob 15:27 gost

        Tudi jas sem molila, da za vedno zradirajo komuniste z zemlje. Pa spet nisem uslišana. Nasprotno,naše sodstvo je spet pokazalo, kako pravični so in spustilo bojevnike prižgati prvo svečko.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2021 ob 21:16 kilonja gost

        Priznaj Debeli po pravici, svečke nisi prižgal , ampak si si jo vtaknil v zadnjo plat, vemo kako vi levaki "prižigate svečke " .

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.11.2021 ob 16:42 gost

      Tudi stranka kera se ima za najbolj krščansko nsi si je prižgala svečko. Samo najprej morajo ugutuviti kaj pomeni biti kristjan. Kajti ko si v vladi kera krade, laže, manipulira z ljudmi, kadru je nezakonito kot je, Nsi in to podpiraš nisi kristjan in nikoli ne boš kristjan. Kajti stranka Nsi bi morala zaradi takih gnusnih dejanj vlade nemudoma izstopiti iz koalicije če bili res taki kristjani kot se radi imenujejo. V tej stranki je edino prava kristjanka Ljudmila Novak. Kera tudi nima Janeza Janše za boga kot ga ima Matej Tunin. Zato pa stranko pelje izven parlamenta u vražju mater.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.11.2021 ob 20:08 gost

      Prvi venček izdelan leta 1838, v Nemčiji , v šoli za revne otroke je imel 23 sveč.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 14:33 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.