https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zaveza za odpravo aidsa do leta 2030

01.12.2021 ob 8:40  

Letošnji svetovni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo 1. decembra, v ospredje postavlja prizadevanja za izpolnitev skupne zaveze za odpravo aidsa do leta 2030. 

Prve primere tedaj še neznane bolezni so zdravniki odkrili leta 1981 v Los Angelesu, kmalu za tem pa še v drugih delih ZDA in v zahodni Evropi. Med obolelimi so bili predvsem moški, ki so imeli spolne odnose z moškimi, in uživalci trdih drog. Bolezen se je pojavila tudi med bolniki s hemofilijo in heteroseksualnimi osebami, tako je postalo jasno, da se neznana bolezen prenaša preko telesnih tekočin. Povzročitelja bolezni, virus HIV, je francoskim znanstvenikom uspelo identificirati leta 1983. Od takrat so okužbo s HIV skupno potrdili 79,3 milijona osebam, 36,3 milijona jih je umrlo, poroča STA.

Lani je živelo 37,7 milijona ljudi, okuženih z virusom HIV, od teh se jih je 27,5 milijona zdravilo z antiretrovirusno terapijo. Za posledicami aidsa je lani umrlo 680.000 ljudi. Na novo se je z virusom HIV okužilo 1,6 milijona oseb. Stanje je poslabšala tudi pandemija covida-19, saj so se v številnih državah prekinile aktivnosti za odkrivanje, preprečevanja in zdravljenje okužbe s HIV. Lani se je z virusom HIV na novo okužilo vsaj 310.000 otrok, za posledicami aidsa pa je umrlo 120.000 otrok.

Za uspešno zdravljenje pomembo zgodnje odkrivanje 

HIV je ob zgodnjem odkritju okužbe in rednem zdravljenju obvladljiva okužba. Osebe, ki z zdravljenjem začnejo zgodaj, imajo pričakovano življenjsko dobo podobno splošni populaciji. Poleg tega zgodnje odkritje okužbe in takojšen začetek zdravljenja pomeni, da oseba okužbe s HIV ne širi naprej. Osebe, ki se zdravijo, imajo nezaznaven virus, niso nevarne, od njih se ne boste okužili, tudi če imate z njimi nezaščitene spolne odnose brez kondoma.

Sodobna zdravila omogočajo zaščito pred HIV tudi že pred samo izpostavitvijo. Priporočajo jih predvsem osebam s tveganim spolnim vedenjem, najpogosteje so to moški, ki imajo spolne odnose z moškimi ali pogosto menjavajo partnerje. Ta zdravila z novim letom uvajajo tudi v Sloveniji.

Še vedno pa je najbolj učinkovit preventivni ukrep uporaba kondoma, ki učinkovito ščiti tudi pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami, kot so gonoreja, sifilis ter hepatitisa B in C. Do okužbe z virusom HIV namreč najpogosteje pride pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo in ob izpostavljenosti okuženi krvi, predvsem pri souporabi okuženih igel za injiciranje drog. Možen je tudi prenos z okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom ali z dojenjem.

V Sloveniji živi okoli tisoč oseb z okužbo HIV

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji konec leta 2020 živelo nekaj manj kot 1000 oseb s HIV. Med njimi jih ena desetina ni vedela za svojo okužbo,večina, 97 odstotkov, jih zdravijo. Do 22. novembra 2021 so potrdili 28 novih okužbe s HIV v Sloveniji.

Foto: NIJZ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 14:36 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.