https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V enem dnevu zrasel nov gozdiček

01.12.2021 ob 18:30  

V Šratovcih, ob trasi Maratona treh src, je v enem samem dnevu zrasel nov gozdiček, ki nosi posebno sporočilo. Je poklon izjemni tradiciji Maratona treh src ter obenem nadgradnja srčne zaveze Radenske, da poskrbi za bolj zeleno prihodnost. »Maratonski gozdiček« s 600 mladimi drevesi, ki so jih s svojo udeležbo na preteklem virtualnem maratonu prispevali tekači, je tudi prvi zeleni naravni spomenik, ki je pri nas postavljen tekaški prireditvi. 

V naselju Šratovci, ob progi Maratona treh src, so za lopate poprijeli predstavniki Radenske, organizacijskega odbora Maratona treh src ter občine Radenci. Hladno decembrsko vreme je bilo kot nalašč za zasaditev Maratonskega gozdička – novega doma 600 hrastovih mladik. Pri delu so jim pomagali strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije, ki so že drugo leto sopotniki uspešne akcije Bolj zelena Slovenija.

Lansko leto so pričeli z akcijami pogozdovanja. A tako kot drevesa, rastejo tudi naši zeleni cilji, pove Miran Šefčovič, direktor Radenske Adriatic. Današnja drevesa bodo lepa družba 40.000 drevesom, ki so jih v zadnjih dveh letih pomagali zasaditi v Sloveniji in na Hrvaškem. »Še bolj pa me veseli, da drevesa sadimo skupaj – zaposleni, sokrajani in ljudje, ki nam je mar za prihodnost našega okolja in družbe,« še doda.

Slovenski gozdovi po letih naravnih ujm, intenzivne sanacije ter obnove poškodovanih gozdov prehajajo v novo obdobje, ki ga bodo zaznamovale predvsem podnebne spremembe. »V slovenskih gozdovih obnova večinoma poteka po naravni poti, kjer pa so gozdovi močneje poškodovani, jih obnavljamo s sajenjem sadik domačih gozdnih drevesnih vrst. Sodelovanje pri obnovi slovenskih gozdov z Radensko je primer dobre prakse in resnično cenimo njihovo skrb za prihodnost slovenskih gozdov. Radenski izrekamo zahvalo za uspešno izvedeno akcijo in podarjene sadike gozdnega drevja ter se priporočamo za podporo tudi v prihodnje,« je ob dogodku povedal Janez Logar, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

»Radenska kot lokalni skupnosti prijazno podjetje v zadnjem obdobju ponovno vlaga v lokalni razvoj. Občina Radenci je ponosna, da smo v letu 2021 skupaj ustanovili gospodarsko interesno združenje Lokalno je obetavno, ki gradi temelje za razvoj in podporo lokalni ekonomiji. Gozd, ki ga sadimo danes bo dodatni kamen v mozaiku prehoda tudi naše lokalne skupnosti v zeleno, trajnostno naravnano občino«, doda še Roman Leljak, župan občine Radenci.

Naravni spomenik, ki je nastal »od ljudi, za ljudi«

Posebnost novega Maratonskega gozdička, ki je se vije ob slikoviti trasi Maratona treh src, je tudi njegov nastanek. Zanj so svojo energijo in kilometre prispevali tekači letošnjega Maratona treh src, ki je zaradi epidemije že drugo leto potekal v okrnjeni, virtualni obliki.

»Virtualni tek se seveda ne more primerjati z Maratonom treh src, kot ga poznamo iz obdobja pred epidemijo. A kot velik uspeh štejemo, da je maraton uspešno in srčno tekel tudi v času, ko je svet obstal. Letos so tekači 2. virtualnega maratona s skupno pretečenimi kilometri kar 6-krat obkrožili Zemljo. Mi pa smo izpolnili obljube – kliniki Golnik smo donirali zeleno steno za boljši zrak v notranjih prostorih ter zasadili 100 dreves za vsak pretečen obseg Zemlje,« je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src.

Organizatorji napovedujejo: 40. Maraton treh src bo!

Napovedi organizatorjev Maratona treh src za leto 2022 so spodbudne. Za naslednje leto napovedujejo maraton, ki zagotovo ne bo virtualni. V tem trenutku še preigravajo več možnih scenarijev, končna odločitev pa bo znana v začetku prihodnjega leta.

Ali ste vedeli, da:

- so gozdovi ključni pri blaženju podnebnih sprememb? Les deluje kot zbiralnik ogljika (drevesa pri svoji rasti vgrajujejo CO2), nadomešča pa tudi fosilna goriva ter materiale iz neobnovljivih virov.
- 10.000 dreves iz ozračja absorbira približno 200.000 kilogramov ogljikovega dioksida? Dodatnih 600 pa še približno 12.000 kilogramov.
- gozdovi pokrivajo približno tretjino kopnega zemeljskega površja. Delež gozda v Evropski uniji je 42 odstotkov. Med državami članicami je po gozdnatosti Slovenija na visokem tretjem mestu z 58 odstotki gozda.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2021 ob 21:01 gost

      Banda pokvarjena Ceska. Cas bi bil da spizdite iz Slovenije, ker bodo Radensko do konca unicili. Izcrpali bodo podjetje do konca. Vlozili se niso v en sam stari stroj da bi kak novi stroj pripeljali. Sramota ceska. Povejte, kolko dobrih delavcev vam je v 6 letih vase vladavine spizdilo v druga podjetja. Priznajte da ste nesposobni in bi bil zadnji cas da Radensko prodate kakemu normalnemu kupcu, ki bi Radensko zopet postavil na zdrave temelje. In ji povrnil nazaj njeno dobro ime. Ker zdaj umirate po obrokih. Zaprli ste obrat aseptika in predoblike. To je dokaz kak ste nesposobni.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2021 ob 9:10 gost

        Kriv je tisti ki je to prodal Čehom z imenom in priimkom in vlada ki je to odobrila in razprodala slovensko srebrnino. TO SE ENOSTAVNO PO KMEČKI PAMETI TUJCEM NE SME PRODAJATI. Radenska je bila firma ko je bila v slovenskih rokah, kaj je pa zdaj ?

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2021 ob 8:27 gost

      So jo ze uničili kajti kje je Leljak zraven se nič ne konča dobro. On pa je itak iz vrst SDS zato ne pričakujte nič dobrega.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2021 ob 9:05 KAKO DOBIJO SADIKE ?? gost

      Lastniki gozdov ne moremo dobiti sadik za pogozditev, tu pa vidim se delijo na veliko vsem možnim tajkunom, ki z gozdovi nimajo popolnoma nič, samo da se slikajo po medijih, ne pa da bi skrbeli za gozdove, posadijo že potem pa več nobenega ni zraven da bi to vzdrževal in sadike propadejo, lastnike gozdov pa klinc gleda - mafija pa država in mediji ki to podpirajo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.12.2021 ob 10:12 gost

      Kaj ti je prejšnji napisal. Kjer je Leljak zraven je ze nekaj mafijskega to so iz struje desnih buzijev SDS.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.12.2021 ob 14:12 Janez gost

      oprostite samo ste res nesposobni komentatorji, ima kdo od vas osnovno šolo? ker sem gozdar in nisem ne Levica in ne Vladnik, a vas prosim da se začnete obnašati in pisati resnice in znanja, v nasprotnem primeru molči! - veste kako se prijaviti za pridobitev sadike? - veste da so oni zasadili na privatnem zemljišču na manjši kmetiji v okolici Radenske oz. trasi Maratona treh src? - ter da lastnik dobi za košnjo in urejanje nek a sicer mali delež pa vseeno plačano? - veste da se je potrebno za take in drugačne projekte prijaviti? ter izpolnjevati kup pogojev in birokracije? nič od vas kaj? nehajte z tem najstniškim obnašanjem!!! pa brez odgovorov prosim, ker ste v prejšnjih komentarjih vse pokazali... pa lep pozdrav

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.12.2021 ob 7:37 Miki gost

      Čista resnica nesposobni sedijo na stolckih samo čakajo da pride mesec okrog in se afnajo po medijih fuj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.12.2021 ob 7:54 gost

      Nekateri nimate pojma od pojma .Zato pa takšni komentarji.Firmo lahko kupi VSAK ki ima DENAR pa naj je to Čeh ,Bolgar, Madžar itd itd. Ko so Radensko vodili NAŠI ekonomisti so bile izgube iz MESECA v MESECNaša ekonomska fakulteta še ni izšolala nobenega poštenega ekonomista.Tak da brez vez nakladate.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 15:54 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.