https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poslanec Horvath in župan Rojko nista odpravila nezdružljivosti funkcij

03.12.2021 ob 17:00  

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki opravlja tudi funkcijo člana sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, ni odpravil nezdružljivosti funkcij, k čemur ga je pozvala protikorupcijska komisija. Enako velja za župana Gornje Radgone Stanislava Rojka, ki je hkrati direktor gospodarske družbe, ugotavlja KPK.

Komisija za preprečevanje korupcije je postopek zaradi suma kršitve nezdružljivosti funkcij poslanca Horvatha začela na podlagi prejete prijave, postopek zaradi suma nezdružljivosti funkcij župana Rojka pa je uvedla na lastno pobudo, poroča STA.

V uvedenih postopkih je ugotovila, da Horvath ob poslanski opravlja še funkcijo člana sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, Rojko pa funkcijo direktorja gospodarske družbe Gozdarstvo Gornja Radgona. V obeh primerih gre za funkciji v osebah javnega oziroma zasebnega prava, ki sta nezdružljivi s funkcijo poklicnega funkcionarja, je ugotovila KPK.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. Prepoved je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvo, ob tem opozarja KPK.

Funkcija poklicnega funkcionarja je nezdružljiva s članstvom v svetu Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, ki je oseba javnega prava. Prav tako je funkcija poklicnega funkcionarja nezdružljiva z dejavnostjo zastopanja, kot jo opravlja direktor gospodarske družbe Gozdarstvo Gornja Radgona. Komisija je funkcionarja opozorila, da njuni funkciji nista združljivi ter ju hkrati pozvala, da v roku treh mesecev nezdružljivosti odpravita, česar kar pa omenjena funkcionarja nista storila.

Horvath podal pritožbo na upravno sodišče

Horvath je sicer maja letos na odločitev KPK izpred dveh let podal pritožbo na upravno sodišče. Ob tem predlaga, da sodišče ugotovi kršitve ustavnih pravic, in sicer 22. člena ustave, ki zagotavlja enako varstvo pravic, in 43. člen, ki zagotavlja volilno pravico. Ob tem v tožbenem zahtevku še predlaga, da KPK s svoje spletne strani odstrani vse objavljene dokumente iz njegovega primera.

Rojko se ne strinja z ugotovitvami KPK

Gornjeradgonski župan Stanislav Rojko se ne strinja z ugotovitvami Komisije za preprečevanje korupcije, da ni odpravil nezdružljivosti funkcij, ker je hkrati direktor gospodarske družbe. Ob tem med drugim navaja, da trimesečni rok, ki mu ga je postavila komisija, še ni potekel.

"Dopis sem dobil 29. septembra in tudi zato sem presenečen, da že pred rokom komisija za preprečevanje korupcije javno sporoča, da nisem upošteval priporočil, je pojasnil Rojko in dodal, da na občini ni zaposlen 100-odstotno, ampak zgolj 88,5-odstotno, za kar prejema sorazmerno nižjo plačo, še vedno pa je zaposlen tudi v podjetju. KPK meni drugače in ga obravnava kot poklicnega funkcionarja s popolnim zaposlitvenim statusom. Rojko pa trdi, da sme kot nepoklicni župan voditi tudi podjetje. Sam je v podjetju tudi solastnik, zakonodaja pa mu po njegovih besedah daje pravico do upravljanja s svojim premoženjem.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2021 ob 17:28 gost

      SDS podpira vougre in ta lahko dela kaj hoče. Tere jajca sodnikom kot minister. Za čelavoga diktatora pa tak vemo kako je.

      18 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2021 ob 18:41 gost

        nezdružljivosti funkcij ?? Funkcije so že združljive, tudi prejeti honorarji se dajo seštevati !

        11 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.12.2021 ob 12:42 slo gost

        Dej ne seri, Horvath je pod Šarcem 3 leta bil isto tak nezdružljiv, tak da driskaj po Kulovcaj. Püsti čelavoga na mijri, on zaj že drügič rešüvle Slovenijo.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.12.2021 ob 6:00 GOST gost

      BUDALE KELKO JE TAKŠNIH PO LJUBLJANI PA VSE TIHO SAMO PREKMURJE JEBEJO NEJ STA NJIHOVA BANDA POL POSLANCEV MA FIRME KAK KOMU PRILIZANEC

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2021 ob 8:47 GOST gost

      SPOŠTUJ DRUGE MADŽARI NEJ PA VOGRI NEJ SE DELAT NORCA IZ SOSEDA SE PITAŠ KA SI TI

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2021 ob 8:56 gost

      Horvat dela tisto za kar ga Janša pod mizo plačuje . Hrovat njemi glasov parlamentu Janša njemi miljoncke. Korupcija do neba in nikumi nič. Gnoj Januš pa tala davkoplačevalski denar Nej svoj.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.12.2021 ob 11:13 gost

      Ha,ha,ha,prej KPK je ugotovila , grohotom se smijem,ha,ha,ha, KPK.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.12.2021 ob 12:36 prdec gost

      Nej samo horva, župan magvar je tuj ista pesen. Posebej zaj da ga janša zove v parlament, on pa nešče, ka je izjavo ka ga vogrski narod nuca kak župana. Izjava za pavliho. Cigan hvali svoga konja.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.12.2021 ob 14:47 gost

      Janša samo tiste vabi v parlament keri so podkupljivi. Vse to pa plačuje z denarjem vseh Slovencev. Davkoplačevalskim zato pa cene letijo v nebo ker se blagajne hitreje prazni z podkupovanjem kot se polni.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.12.2021 ob 19:40 poštenjak gost

      V urejenih državah bi takšna podkupljenca končala v "bastii". Očitno eni mislijo, da se Goli otok ne more ponovno odpreti. Še kako lahko pride do tega. Spomin na Krambergera je še živ.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2022 ob 16:34 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.