https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Reka Ledava se je uvrstila med neonesnažene

09.12.2021 ob 6:05  

V sklopu Meseca znanosti se je včeraj zaključil projek Pirati plastike - dajmo Evropa, ki je v enem letu več kot 1.400 učencem in dijakom iz več kot 100 slovenskih šol približal problematiko onesnaževanja s plastiko. Mladi so znanstvenikom pomagali pri vzorčenju mikroplastike v rekah, s katero je onesnaženih več kot tri četrtine analiziranih rek. 

Vodja slovenske piratske misije Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo je predstavila rezultate analize vsebnosti mikroplastike v 44 analiziranih vzorcih. 75 odstotkov vzorčnih mest je vsebovalo koščke plastike, manjše od petih milimetrov. 

Najbolj onesnažene reke

Največ mikroplastičnih delcev je bilo v pretočnem akumulacijskem jezeru med Krškim in Brežicami v Savi, sledijo Sava pri Domžalah, Krka pri Otočcu in Novem mestu ter njeni pritoki, Lahinja v Črnomlju, Sotla pri Bizeljskem, Drava pri Mariboru in pri Staršah, Trojšnica pri Pragerskem in Dravinja v Zrečah, poroča STA.

Reka Ledava se je uvrstila med neonesnažene

Med 32 rekami je bilo neonesnaženih le šest: Pesnica, Rižana, Zacurek, Rupovščica, Tržiška Bistrica in Ledava.

Najpogosteje najden material

Najpogostejši material v rekah je polietilen v obliki filmov, najverjetneje kot posledica razpadlih nakupovalnih vrečk, pakirnih folij in kmetijskih folij. Prisotnost polistirena, ki izvira najverjetneje iz embalaže in gradbenega sektorja, pa so zaznali v bližini mest, na primer v drugem vzorčenju Ljubljanice pri Vrhniki, Gradaščici na Dobrovi in v Dravi pri Mariboru.

"Očitno je, da takšno raziskovalno delo razkriva ključne izzive, ki pa nam kažejo pot do rešitev, ki morajo vključevati tudi sistemske spremembe. Brez mladih piratov plastike, ki so nam v izredno kratkem času posredovali tako veliko število dragocenih podatkov, bi o onesnaženosti naših rek še dolgo lahko le ugibali," je izpostavila Mateja Grego.

Mladi so se posvetili tudi večjim odpadkom na brežinah rek devetnajstih večjih mest po Sloveniji, ki se večinoma izlivajo v Črno morje. Podobno kot na naši obali so tudi ob rekah najpogostejši odpadek cigaretni ogorki, med plavajočimi odpadki pa plastenke.

 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.12.2021 ob 8:42 fish gost

      Ja super, če ni plastike v Ledavi, kar jim sicer malo manj škodi, kot drugi strupi, zaradi katerih ribe v Ledavi enkrat letno komplet poginejo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.12.2021 ob 9:10 Gost2 gost

      Kje so ti strokovnjaki delali analize,v gostilni za šankom????

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.12.2021 ob 11:12 ptič gost

      Vzemite vzorec vode nad Kraškim jezerom, pa boste videli kako je onesnažene. To pa je posledica čistilne naprave v Sv. Juriju, ki sploh ne čisti odpadnih vod.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.12.2021 ob 14:03 Budemski mlinar gost

      Reka? Včasih je bila reka, zdaj je kanal za odvodnjavanje.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.12.2021 ob 18:06 prdec gost

      Tudi jaz sem jemal vzorce, sam so me prej obvestili, zatem paje normalno šla dalje pena, amonijak, ureja, formalin. Ljudje, komu boste verjeli ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 15:05 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.