https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Učenci, ki redno zajtrkujejo imajo boljšo zmožnost učenja

19.11.2021  

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Še posebej pa je pomembno v obdobju odraščanja, saj ima številne pozitivne učinke.

V Sloveniji je vse več otrok in mladostnikov s prekomerno telesno težo in debelostjo, kar predstavlja tako v EU kot tudi pri nas resen javnozdravstveni problem.

Da so otroci in mladostniki predebeli, največkrat pomeni, da s hrano in pijačo zaužijejo več energije, kot jo porabijo. Pri tem pa imajo najverjetneje tudi nepravilen ritem prehranjevanja, kar pomeni izpuščanje nekaterih obrokov (zdrav režim prehrane vsebuje tri do pet obrokov dnevno), neredno uživanje zajtrka ter uživanje preobilnih obrokov v poznejših – kasnih večernih urah, kot posledica motenega ritma spanja ter premalo fizične aktivnosti.

Pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga je tudi redno zajtrkovanje. Raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke na zdravje že pri uživanju zajtrka 4 do 5 krat na teden.

Z razvojnopsihološkega vidika so raziskovalci pri učencih, ki so redno zajtrkovali, ugotovili boljše kognitivne in spominske zmožnosti ter boljšo zmožnost učenja v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki ne zajtrkujejo. Vsi omenjeni učinki so odvisni tudi od količine in vrste živil, ki tvorijo zajtrk.

Otroci, ki opuščajo zajtrk, navadno uživajo manj kakovostno prehrano, ki je revna z vlakninami in bogata z maščobami. Mnogo študij zato povezuje opuščanje zajtrka tudi z večjim pojavom prekomerne telesne teže med mladostniki.

Prehranjevalne navade, kot so izbira vrst hrane, načini priprave hrane ter število in čas uživanja posameznih obrokov, so odvisne tudi od kulturnih navad. Fantje, ki imajo pozitivno navado zajtrkovanja v družini, pogosteje uživajo zajtrk, kosilo in večerjo, dekleta pa zajtrk in večerjo. Uživanje rednih obrokov vpliva na kakovost prehrane mladostnikov obeh spolov, mladi v tem primeru uživajo več zelenjave, živil, bogatih s kalcijem in vlaknino, pa tudi več magnezija, železa, cinka, folata ter vitaminov A in B.

Na rednost zajtrkovanja lahko vplivajo različni kulturni in socio-ekonomski dejavniki ter možnost prehranjevanja v šoli. Rednost zajtrkovanja med mladostniki s starostjo upada, pogosteje zajtrkujejo fantje v primerjavi z dekleti. Mladostniki iz družin z višjim socialno ekonomskim položajem bolj redno zajtrkujejo kot njihovi vrstniki, ki prihajajo iz družin z nižjim socialno ekonomskim položajem.

Podatki še razkrivajo, da je vzorec zajtrkovanja slabši med tednom in znatno boljši ob koncu tedna v družinskem krogu, kar je mogoče pojasniti s tem, da večina slovenskih šol ne nudi možnosti zajtrkovanja v šoli oziroma združuje malico in zajtrk v eno obrok.

Zdrava prehrana ne pomeni le varne in uravnotežene prehrane, temveč tudi priporočen režim prehrane, ki obsega število dnevnih obrokov hrane in časovni razmak med njimi, obseg dnevnih obrokov in energijsko gostoto zaužite hrane v dnevnem jedilniku. Tisti, ki uživajo štiri dnevne obroke, to je zajtrk, kosilo, večerjo in en premostitveni obrok (malico), imajo boljše delovanje telesne presnove in boljši občutek sitosti čez dan.

Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje. Zajtrk zaužijemo zjutraj, potem ko se zbudimo naspani, se umijemo in poženemo telo v tek z nekaj razgibalnimi vajami. S fiziološkega stališča je pomembno, da organizmu zagotovimo dotok energije za uspešno delo že pred začetkom prve šolske ure!

Zajtrk naj bi bil pretežno sestavljen iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše..), ki ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi; v kombinaciji z beljakovinskim živilom (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelek…), kar še dodatno izboljša kognitivne zmožnosti in razpoloženje ter z dodatkom zelenjave ali sadja oziroma 100 % soka, kar zviša hranilno vrednost obroka in ugodno vpliva na energijsko gostoto.

Vir: NIJZ - Pomen zajtrka: Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2022 ob 19:41 trnje gost

      Res ?Kaj pa tisti ,ki niso imeli kaj v usta dati negdaj zaradi revščine in kljub temu so svetovno znani v svojem poklicu tu seveda gre za Slovenske ljudi .Tisti ki izmišlja take norije o zajtrku nema pet čijstih v glavi .

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2022 ob 19:44 gost

      Debeli tűdi nej mel kaj jesti ka se je klato po vaseh od hiše do hiše in kljub temo da je bil buktaš in nima niti 4 r oš ima penzijo 1,400,oo € in je v državi največji ne premičninar

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2022 ob 9:58 bulls gost

      bulshit, celo otroštvo in tudi kot študent nisem mel zajtrka in sem se dogural brez problema do doktorata.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 15:19 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.