https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Prekmurec razstavlja v Univerzitetni knjižnici Maribor

11.12.2021 ob 12:00  

Razstava »Zlomljena« je v sodelovanju Centra za socialno delo Maribor, Univerzitetne knjižnice Maribor in avtorja fotografij Bojana Sobočana na ogled od 1. do 13. decembra 2021 v UKM Maribor.

Bojan Sobočan iz Gomilice se je s svojimi fotografijami v razstavi »Zlomljena«, ki jo je že večkrat javnosti tudi predstavil, želi opozoriti na problematiko nasilja nad ženskami, ki se najpogosteje dogaja v domačem okolju. Razstava je tako posvečena žrtvam nasilja, ki so se pod težo le tega zlomile. 

Fotografije so simbolične. Naslovov nimajo zaradi tega, da bi si ob njihovem ogledu vsak opazovalec lahko ustvaril svojo lastno zgodbo. Avtor razstave se predstavlja s štirinajstimi fotografijami. 

V Evropi in tudi v Sloveniji smo v zadnjih desetih letih na področju prepoznavanja in pomoči ob nasilju naredili velike korake, pa vendar je nasilje nedokončana zgodba, ki nosi težke in hude posledice tako za žrtev nasilja, družino in za celotno družbo.

Pojavnost nasilja je namreč, kljub spremembi zakonodaje in kljub ozaveščanjem tako laične kot strokovne javnosti, zelo visoka, pojavlja pa se tudi v vedno novih in bolj prikritih oblikah. Po zadnji veliki evropski raziskavi se v Evropi sreča z nasiljem po 15 letu kar 33 odstotkov žensk in ravno ženske so še zmeraj v več kot 90 odstotkih žrtve nasilja, najpogosteje za domačimi zidovi.

Center za socialno delo Maribor ima dobro razvito pomoč ob nasilju v družini in ponosni so, da lahko žrtvi nasilja nudijo celostno pomoč na poti njenega okrevanja. Pomoč ob nasilju žrtvi nasilja nudijo strokovne delavke na vseh enotah Centra za socialno delo Maribor, Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor, žrtev se lahko 24 ur na dan umakne na varno v Krizni center za žrtve nasilja v družini Maribor, dolgoročnejšo varno namestitev pa nudi Varna hiša Maribor in po okrevanju iz nasilja tudi Materinski dom Maribor.

V okviru Centra za socialno delo Maribor v tem času mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami pripravljajo več aktivnosti in prireditev, s katerimi želijo ozaveščati širšo javnost s problematiko nasilja nad ženskami in predstaviti možne oblike pomoči. Žrtve nasilja želijo opogumiti in jim predati sporočilo, da je pot iz nasilja možna.

V letošnjem letu še posebej poudarjajo pomembnost pomoči žrtvam in osebam z izkušnjo nasilja v družini. Svetovalnica je v desetih let postala nepogrešljiv program pomoči na področju preprečevanja nasilja v družini in promocije ničelne tolerance do nasilja v družini. Namen in naloga Svetovalnice je žrtvam nasilja in zlorab v družin nuditi pomoč in podporo pri prepoznavanju njihovih težav in potreb, pri iskanju možnih rešitev in pri spreminjanju lastne življenjske situacije. Strokovna pomoč jim omogoča, da bolje razumejo svoje potrebe in stiske, razbremenitev, predelavo travmatskih izkušenj in posledic doživetega nasilja, da izstopijo iz vloge žrtve in se opolnomočijo za samozaščitno vedenje. Ob strokovni podpori in z lastno angažiranostjo pridobijo nove pozitivne izkušnje, prepoznajo svoje talente, spretnosti in vire moči, pridobijo večji občutek lastne vrednosti, samospoštovanja in dostojanstva in se zanjo postaviti zase.

*Foto: Bojan Sobočan

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 14:25 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.