https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na nebu ne zamudite čarobni meteorski roj Geminidov

13.12.2021 ob 14:50  

Nebo bo danes razsvetlil meteorski roj Geminidov. Ta se pojavlja vsako leto decembra, letos pa naj bi vrhunec doživel v noči z danes na torek. Na temni lokaciji je po ocenah slovenskega Astronomskega društva Orion moč pričakovati od 60 do 120 utrinkov na uro.

Pojav bo po navedbah omenjenega društva viden od 15. ure danes do 13. ure v torek. Vrhunec pa bi naj dosegel danes ponoči. Geminide bo mogoče videti povsod po svetu, največ pa na severni polobli.

Gre za koščke asteroida 3200 Phaethon, ki vstopajo v Zemljino atmosfero s hitrostjo do 70 kilometrov na sekundo, ob tem pa izhlapevajo in povzročajo svetlobne proge, ki jih imenujemo meteorji, poroča STA.

Asteroidi pisanih barv

Geminidi so zelo svetli in hitri, njihova posebnost pa je tudi v tem, da so različnih barv. Večinoma so sicer beli, nekateri pa tudi rumeni, zeleni, rdeči ali modri, kar je posledica ostankov kovin v delcih. Večinoma gre za natrij in kalcij, ki se uporabljata tudi za izdelavo pisanih ognjemetov.

Meteorski roj je viden s prostim očesom, zato za opazovanje ni nujen daljnogled ali teleskop.

Najbolj znan je sicer meteorski roj Perzeidi, ki ima vrhunec avgusta.

Foto: NASA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:06 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.