https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Uporaba slušalk med vožnjo z avtomobilom ali s kolesom je prepovedana

15.12.2021 ob 6:05  

Iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) sporočajo, da je uporaba slušalk med vožnjo z avtomobilom ali s kolesom je prepovedana.

Voznik (vključuje tudi kolesarje in voznike električnih skirojev) mora po Zakonu o pravilih cestnega prometa vzdržati ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno zaznavanje. Za kršitev je predpisana globa v višini 120 evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so jim na vprašanje, ali se v prometu lahko uporabljajo brezžične slušalke, pojasnili, da se kot taka šteje le brezžična slušalka bluetooth za eno uho, ki jo je mogoče upravljati prostoročno (npr. z glasovnimi ukazi). "V vsakem primeru pa telefoniranje med vožnjo močno vpliva na voznikovo zbranost in odzivni čas, zato ga odsvetujejo.

Poslušanje glasbe ali pogovarjanje po telefonu med hojo tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost, sposobnost zaznavanja okolice in podaljšuje njihov reakcijski čas. Zakonska prepoved se nanaša le na voznike, zato uporaba slušalk med hojo ni prepovedana. Vendar so tudi pešci udeleženci v prometu, zato bi morali biti zaradi svojega ranljivejšega položaja enako ali še bolj pazljivi kot vsi drugi," poročajo pri ZPS.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2021 ob 9:22 anti gost

      kretenizem glede kolesarjev in pešcev. saj pa če ni glasno, se še več kot preveč sliši promet, zlasti kakšen traktor. poleg tega ti slušalke ščitijo ušesa. a radio pa se sme poslušati, ter poslušati in gledati gps, ha? kdor si je to izmislil, bi mu zvrtal luknjo v glavo, da ja naj sliši še bolje.

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.12.2021 ob 17:12 Kiki gost

        Res spet si Slovenci nekaj zmisljujejo. Kazen za mobitel kje si to videl. Takoj na ulice, protesti. Da bi vsepovsod bili tak dosled I kot pri iskanju lukenj v zakonih bi nam bilo lepše.

        13 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2021 ob 11:52 a gost

      Nej je nikši kretenizen, da maš slušalke v ušesi dosta zunanjoga ne čuješ. Pravilno je tak. Probaj poslušati radio s slušalkami ali brez boš vido kakšna je razlika.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.12.2021 ob 21:01 o gost

        ma kaki, da se vse, samo ni treba preveč na glas. vsa ta leta se je dalo, zdaj pa...? ker hočejo pač tudi na tem kasirati. nikoli se še ni dalo brati ali pa je omembe nevredno, da je prišlo do kake nesreče zaradi tega. prosim vas lepo.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:28 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.