https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

VIDEO: Izdelava ptičje hišice

Beltinci, 19.12.2021 ob 18:00  

V okviru projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo, vam predstavljamo prikaz izdelovanja ptičje hišice iz delavnice domačega mojstra in umetnika Sreča Remškarja.


Srečo Remškar iz Beltincev nam je pokazal, kako se iz lesa izdela ptičja hišica. Sam že več kot 7 let izdeluje razne izdelke iz lesa ter je aktiven član več društev v občini Beltinci. V prostem času uživa ob slikanju in ob ustvarjanju z lesom. Sam je izdelal tudi figure in ogrodja, ki so na voljo za ogled pred beltinskim gradom.

Za začetek izdelave ptičje hišice potrebujemo lesene deske ter ustrezna orodja. Postopek priprave in izdelavo pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Hranjenje ptic in opazovanje dogajanja ob krmilnici je še posebej zanimivo za otroke, ki na ta način ohranjajo stik z naravo in si razvijajo vrednote. Ptičja hišica, ki ima štiri stene in streho, se imenuje tudi gnezdilnica. Ta je namenjena gnezdenju ter vzrejanju ptičjega zaroda posameznega para ptic. Poznamo tudi krmilnico, ki je ptičja hišica s streho, vendar brez sten. Namenjena je izključno krmljenju ptic.

Za hranjenje ptic velja splošno pravilo, da jih hranimo le s hrano, ki jim je v enaki obliki dostopna tudi v naravi. Ne smemo jih krmiti s ostanki človeške hrane. Za večino zrnojedih ptic je najbolj priporočljivo kupiti že pripravljeno hrano. To je ponavadi mešanica sončničih semen, prosa in semen konoplje, ovesa pšenice in prosa.

Ptičje hišice, ki so narejene iz umetnih materialov je po koncu zime priporočljivo pospraviti. Lesene krmilnice pa lahko na vrtih in dvoriščih pustimo tudi po koncu zime.

    Fotogalerija