https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Slikana knjiga o Gezeku, ki se lahko prebere kar sama

20.12.2021 ob 14:05  

Koronsko okrnjeno dogajanje na področju kulturnih in zabavnih prireditev ter zaprtje gostiln je »rodilo« idejo pravljice o Gezeku ter izdajo slikane knjige za otroke, kakor tudi za tiste malo večje »otroke«. Posebnost slikanice o Gezeku je ta, da se lahko knjiga prebere tudi sama.


Gostinstvo in dejavnost organizacije prireditev je posel, pri katerem ni počitka. Kavice, skrb za goste, naročilnice, nabava materiala, dogodki, koncerti, sestanki, druženja, ves čas si v pogonu. Ko so ob prvem valu nenadoma morali začasno zapreti svojo gostilno in odpovedati vse dogodke in koncerte, se je tudi za avtorja vse ustavilo in prvič po več letih neprestanega dela je imel nekaj časa za razmislek. Izmislil si je lik Gezeka, šaljivega fanta, oblečenega v narodno nošo, ki pripoveduje zgodbe.

„Tistega časa dela ni bilo, zaprti smo bili v občine, zato sem se začel sprehajati po domačih travnikih in poljih. Ker sam nisem smel dlje kot nekaj kilometrov stran, sem začel pisati knjigo o Gezekovem popotovanju po Sloveniji. Ljubljano, morje in druge kraje sem lahko videl le v pravljici. Takrat sem dokončal besedilo pravljice in nastala je knjiga Gezek potuje in se izobražuje,“ pravi avtor o nastanku Gezekove slikanice, ki se med drugim lahko prebere kar sama.

Kako se lahko knjiga prebere sama?

„Predstavljajte si, da bi vaš otrok rad prebral knjigo, vendar še ni dovolj vešč branja ali ste mogoče kot starš, po napornem dnevu v službi, enostavno preutrujeni za doživeto branje pravljice. Tako v Gezekovi slikani knjigi najdete QR kode, ki jih lahko »poskenirate« in si olajšate delo tako, da namesto vas besedilo doživeto prebere kar glas pripovedovalca. Tako lahko preprosto, skupaj z otrokom oba prisluhneta pravljici o Gezekovem popotovanju,“ dodaja avtor o knjigi Gezek potuje in se izobražuje. Kot pravijo, s tem ne želijo otrok spodbujati k pretirani uporabi pametnih naprav, ampak k odgovorni uporabi le-teh pod nadzorom staršev in krepiti vezi med otroki in starši.

Idejo o zasnovi Gezekove slikane knjige je podprlo tudi Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vzpostavili so tudi spletno trgovino, kjer je poleg knjige možno najti tudi druge Gezekove izdelke, med njimi skodelice z motivom Gezeka. Posneta je bila tudi skladba z naslovom »Hej, hej, Gezek naš!«, katero je po dolgem času pevskega mirovanja zapel kar sam Geza Farkaš (Geza se zeza).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2021 ob 14:08 gost

      Kako skropocalo ne verjamem da bo tega beaka gdo od otrok vzel v roke.

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.