https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Franjo Karlovčec: »Priložnost vidimo v zeleni, okolju prijazni energiji«

Ljutomer, 29.12.2021 ob 6:00  

V okviru projekta Pomurske novice, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo, vam predstavljamo podjetje M - Energetika d.o.o..

Podjetje M - Energetika je bilo ustanovljeno leta 2008, ko se je dotedanji energetski oddelek velikega podjetja Mura d.d. preoblikoval v samostojno podjetje. V takratnem podjetju Mura so se ukvarjali z upravljanjem z nepremičninami (plin, električna energija) in ostalimi investicijami, ki so se dogajale pred stečajem Mure. Podjetje je nadgrajevalo svoje dejavnosti. »Po stečaju podjetja Mura leta 2009 smo ostali edino delujoče podjetje, ki je bilo v času Mure ustanovljeno. Od stečajnega upravitelja smo kupili nepremičnine v Ljutomeru in Murski Soboti. Naše delo se je nadaljevalo v Ljutomeru, kjer imamo poslovne prostore, v Murski Soboti smo sedež podjetja obdržali, saj imamo za to lokacijo dolgoročne poslovne načrte. Imamo svoje energetske objekte, ki so uporabni za marsikatero dejavnost, katero želimo v prihodnje razvijati« nam pove Franjo Karlovčec, direktor podjetja M - Energetika.

Podjetje se je vključilo v energetsko oskrbo severovzhodne Slovenije. Nekaj objektov so že uspešno obnovili. To so predvsem večstanovanjski objekti, kjer so sanirali kotlovniške naprave. Ukvarjajo se z dejavnostjo, ki temelji na področju energetike, elektroinštalacij in ostale elektrotehnike. Uspešno sodelujejo z lokalnimi podjetji predvsem na področju severovzhodne Slovenije. »Ekipa šteje sedem ljudi. V času večjih investicij in del sodelujemo z zunanjimi partnerji,« pove Karlovčec in izpostavi, da uspešno krmarijo skoz ves ta čas.

Boniteta odličnosti

Tako kot prejšnja leta, so tudi letos prejeli boniteto odličnosti bonitetne hiše CompanyWall business. »To nam omogoča, da lahko sodelujemo pri raznih razpisih, pri podjetjih, kateri zaupajo podjetjem, ki poslujemo dobro in delo opravimo kvalitetno,« pove Karlovčec in spomni, na turbulenten čas, ko se jim je pripetilo nekaj neprijetnih stvari. Predvsem stečaj Mure, ko so dobršen delež denarja, ki so ga v tem letu prihranili, mogli pozabiti. »Stečajna masa namreč ni bila tako velika, da bi mi od tega kaj dobili. Smo pa bili na ostalih področjih toliko bolj uspešni, da smo brez večjih težav tudi to preživeli,« poudari Karlovčec.

Danes je njihova osnovna dejavnost predvsem energetika. »Vsi opažamo, da so na področju energentov prišli negotovi časi. Predvsem plin in elektrika se dražita iz dneva v dan, ne ve se, kako bo naprej, zato poskušamo krmariti z lokalnimi ponudniki. Tudi sami smo skozi vgrajeno opremo, ki jo imamo na določenih lokacijah proizvajalci toplotne in električne energije, ki nam v tem času koristi, da blažimo cene ponudnikov, ki od nas odkupujejo te storitve. Upamo, da se bo prihodnje leto, proti koncu kurilne sezone, saga glede energentov normalizirala,« pove Karlovčec.

Spopadanje s koronakrizo

»Leta 2019 smo kar obstali. Z določenimi partnerji imamo na področju elektrotehnike sklenjene kratkoročne ter dolgoročne pogodbe, med njimi je tudi Sava Turizem. Vemo, da je turizem bil dobršen čas zaprt, zato smo bili primorani iskati druge rešitve in poti, da smo ohranili nivo dela, ki smo ga načrtovali za zaposlenega,« pove direktor podjetja in doda, da se je v drugi polovici letošnjega leta obseg dela bistveno povečal, pridobili so nekaj projektov, katera sedaj tudi uspešno zaključujejo.

Karlovčec izpostavi, da na področju energetike in ostalih storitev zelo dobro sodelujejo s podjetjem Cleangrad, ki je zelo uspešno podjetje tako v slovenskem kot tujem merilu. »Za njih ravno dokončujemo njihovo poslovno stavbo. Ko bo ta projekt končan, bomo nanj zelo ponosni, saj smo vanj vložili veliko znanja in truda. Poleg tega sodelujemo z ostalimi lokalnimi podjetji, med njimi tudi Farmtech.«

Zelena energija

Na območju Slovenije želijo postati prepoznaven in pomemben ponudnik celovitih rešitev na področju oskrbe s toploto, tako za manjše odjemalce kot za velike poslovne partnerje, ki iščejo sinergijske učinke na področju zagotavljanja virov toplote iz obnovljivih virov energije.

»Energetika je tista veja, v katero verjamemo in vidimo dolgoročne cilje. Osredotočamo se predvsem na energetske obnove javnih stavb, kjer vidimo energetske rešitve. Želimo postati partner za druga podjetja, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo in jim s svojim znanjem nuditi tudi pomoč,« pove Karlovčec in izpostavi, da trenutno vidijo priložnost v zelenih energijah.

Čiščenje odpadnega blata

»Naša kratkoročna vizija je, da stopimo v partnerski projekt, ki se že razvija. To je čiščenje odpadnega blata iz čistilnih naprav, kar je v Sloveniji veliki izziv. Na tem področju sodelujemo z ljubljanskim partnerskim podjetjem. Želja je, da to umestimo v naše lokalno okolje. V kratkoročnem obdobju ti procesi niso tako enostavni, je pa iz vidika okolja in našega energetskega vidika zanimiv projekt,« zaključi Karlovčec z željo, po zaposlitvi dodatnega kvalificiranega kadra, ki ima večjo dodano vrednost ter se s tem usmeriti na projektiranje oz. podobne dejavnosti in tako ponuditi celovito rešitev od projekta do izvedbe.

    Fotogalerija