https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani danes praznujejo Božič

25.12.2021 ob 0:00  

Kristjani so ob polnoči dočakali božič. Veliko jih ga je pričakalo pri polnočnicah v cerkvah, kjer glede na lani veljajo nekoliko milejši epidemiološki ukrepi.

V Katoliški, Protestantski in večinoma v Pravoslavni cerkvi praznujejo božič kot spomin na Jezusovo rojstvo. Sprva so verniki praznovali ob različnih datumih, danes pa je božični dan 25. december, ki velja za družinski praznik.

Božič pa že lep čas ni več samo verski praznik, praznujemo ga domala vsi, saj nam božični prazniki, ki se združijo z novoletnimi, prinašajo veselje, obilje, predvsem pa povezanost.

Praznovanje božiča spremljajo in bogatijo številni simboli, povezani z različnimi kulturnimi izrazi. Že v predkrščanskem času so med zimsko menjavo sonca okrasili prebivališča in staje z zelenjem kot simbolom, da se z menjavo sonca začne spet zeleniti in obnavljati tudi življenje. Sodobna okrasitev izvira iz časov protestantizma v Nemčiji.

Božično drevo kot simbol božiča se postavlja okrog 21. decembra v znak zmage življenja nad smrtjo. Tako božično drevo v svoji simboliki vsebuje zgovorno krščansko sporočilo.

Verniki se bodo na današnji, božični dan udeležili maš in drugih verskih obredov. Papež Frančišek pa bo opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu - urbi et orbi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.12.2021 ob 12:36 kilonja gost

      Vesel Božič vsem Kristjanom .

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.12.2021 ob 18:25 gost

      Danes je božič, rojen nam je božji sin radujmo se!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2021 ob 13:34 paraduje gost

      Vi novinarji pa stemuslimani, potem še napišite Slovenci praznujejo dan samostojnosti in neodvisnosti

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.