https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pri nas potrdili prvi primer ptičje gripe letos

27.12.2021 ob 16:00  

V Sloveniji so potrdili prvi letošnji primer aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini, in sicer na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano. Rejce perutnine pozivajo k doslednemu izvajanju ukrepov. 

"Sum je v nedeljo postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo," so sporočili iz uprave.

Uprava za varno hrano rejce opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se namreč lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči, so poudarili.

Ministrstvo za kmetijstvo ter uprava sta rejce perutnine pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo pozvala v začetku decembra. Takrat se je namreč ta začela širiti po Evropi. Zaenkrat ugotovljeni podtipi ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi, so takrat navedli, poroča STA.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino. Bolezen se prenaša kapljično z medsebojnimi stiki med živalmi prek njihovih izločkov, okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso), s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Prenos je možen tudi z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi, pojasnjuje ministrstvo.

Ptičja gripa sodi med posebno nevarne bolezni živali, katere sum ali pojav bolezni je obvezno prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Imetniki perutnine morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov bolezni pri perutnini ter dosledno izvajati preventivne in biovarnostne ukrepe.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.12.2021 ob 17:38 gost

      Dobru ka du malu podili ptičju gripu Nej Samu kovidek. Baje nas čaka cepivu za večnust. Tej keri se nejsu zdaj cepili du prvi v vrsti za cepivo večnust. Kitajci su bilij mešalci tega revolucionarnega cepiva.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.12.2021 ob 19:15 pa naj gost

      kdo reče, da obstaja samo kovid, nemu krasen kurac, obstaja tudi gripa in to ptičja gripa, čakamo še mišjo mrzlico, kerčev drek in tako je ende svet, kaput, finito, kraj .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 16:47 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.