https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nič več obvezne izdaje papirnatih računov

28.12.2021 ob 6:05  

Državni zbor je včeraj zvečer s 46 glasovi za in 24 proti sprejel novelo zakona o DDV. Novela prinaša prenos treh evropskih direktiv in izvedbene uredbe, ki urejajo med drugim plačevanje DDV pri čezmejnem trgovanju na daljavo oziroma e-trgovanju. 

Z novelo se ukinja predložitev dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV. S 1. julijem 2022 se bo ukinil tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Slednje je namenjeno poenostavitvi delovanja sistema DDV za kmete, saj ne bi bilo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledičnega identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

Novela odpravlja oprostitev plačila DDV ob uvozu pošiljk neznatne vrednosti (meja je bila določena pri 22 evrih). Oprostitev plačila DDV za uvoz vrednosti do 22 evrov je bila sicer odpravljena že 1. julija letos s pravilnikom.

Po tej noveli bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil (avtomobilov, motornih koles ter koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem), če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov, poroča STA.

Po noveli bodo trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupcev, sicer pa ne več. Minister za finance Andrej Šircelj je pri tem danes v DZ zagotovil, da to ne pomeni, da se račun ne bo izdal, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki.

Predlog so podpirali v SDS, NSi, SMC, SNS in DeSUS, saj da zakon prinaša poenostavitve in razbremenitve. Nasprotovali pa so mu v LMŠ, Levici, SD, SAB in nepovezani poslanci. Ti niso bili za to, da se prinaša darila bogatim, skeptični so bili do neizdajanja računov, saj da to lahko vodi v zlorabe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.12.2021 ob 8:16 gost

      Seveda je potrebno izdati račun. Kajti če ga ne boš prosil boš plačal namesto 10 evrov 15 everckov. Kje je zdaj slogan davčne uprave,,, vklopi razum in prosi račun,,,. Vse to je zaradi vlade kera je državo zadolžila iz 20 miljrd na 40 milijard v 20 mesecih. In gdo bo to plačal glupi narod. Da vam ne bodo izdajali računov in vas bodo lepo netegovali in norili. Zato lepo vsi zahtevajte račun. Ta dolg keroga si je privoščila vlada bolnika debila Janeza Janše in njegovih hlapcev strank, DeSUS, SNS, Nsi, Smc. Pa naj lepo plačajo sami saj so si oni to razdelili.

      42 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.12.2021 ob 9:17 kilonja gost

        Zanimivo ko je treba deliti iolegalnim migrantom,čefurjem, ciganom, takim kot si ti na socialni, nevladnikom,potem na veliko hvališ leve vlade tudi če davke nabijate. Ne pozabimo da so davke nabile ravno leve vlade, tisti čas ko je bil Janković izvoljen za mandatarja ( hvala BOgu nikoli to nikoli ni bil ), Janković je celo želel nabiti davčno stopnjo na 25 % pa si tega banda leva ni upala na koncu . V Avstriji ti tudi ne dajo računa če ga ne zahtevaš in verjetno imajo bankrotirano državo z nižjim standardom kot je pri nas, kaj populistični toplovodar ?

        14 16 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.12.2021 ob 10:36 AJAJAJAJAJ gost

      OBVEZNO VSI prositi račun. Kako pa je s tem, da ko te je inšpektor ustavil in dobil brez računa, pa kazen napisal? JAZ BOM VEDNO IN POVSOD ZAHTEVAL RAČUN.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.12.2021 ob 12:18 AAAAAAAAAAAAAAA gost

        AJAJAJAJAJ moreš biti rejsan bumbar ka pistijš ka ti inšpektor kazen zaradi računa ispijše. Menej či bi stavo pa bi me račun proso bi ga pijto fajn znate moje ime? Ne, znate ge stanujen? Nej no te pa na svidenje ka ti lejko nika.

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.12.2021 ob 10:54 gost

      Točno tako je tudi prav saj pa za svoj denar plačala in imaš pravico vedeti kaj si plačal in kaj so te znorili.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.12.2021 ob 10:56 gost

      Brez računa dela v Sloveniji samo vlada Janeza Janše zato smo v evropski uniji na zadnjem mestu.

      28 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.12.2021 ob 11:32 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      V trgovini itak pijšejo račune ka da skenejra artikel ide avtomatsko na blagajno tak či ga nemo nuco ga nemo zahtevo. V lokal v keroga odin pa nigdar nemo zahtevo računa ka se menej tijče naj odavke na čarno ka je ta lopovska koalicija zapravila male podjetnike z zaprtjon kero nema veze z zdravo pametjo. Podpejran prodajo in delo na črno.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.12.2021 ob 11:32 Muzt gost

      Seveda še brez računov da bodo vladni priskledniki lahko še bolj kradli. Sramota

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.12.2021 ob 18:25 Muharema gost

      Vedno bom zahtevala račun.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.12.2021 ob 9:23 Nada gost

      Ni prav,da ni racuna pride do napak in kako se bo to dokazovalo.Racun mora biti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.