https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z januarjem zaradi višjih omrežnin dražja oskrba z elektriko

29.12.2021 ob 16:00  

Odjemalce elektrike z januarjem čaka podražitev oskrbe z elektriko. Tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem se bodo zvišale za 14,16 odstotka, kar bo za značilnega gospodinjskega odjemalca pomenilo za 1,88 evra višji mesečni oz. za 22,52 evra višji letni strošek. Za prenosni sistem se omrežnina ne bo spremenila.

Agencija za energijo je določila regulativni okvir elektrooperaterjev in omrežnino za regulativno obdobje 2022. Tako se bodo posledično zvišali tudi stroški oskrbe z električno energijo.

Ob tem so na agenciji objavili tudi, kaj bodo spremembe pomenile za odjemalce ob predpostavki nespremenjenih cen električne energije, prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije ter postopka sočasne proizvodnje toplote in električne ali mehanske energije; prispevka za energetsko učinkovitost; prispevka za delovanje operaterja trga; trošarine ter DDV glede na predhodno leto.

Značilni gospodinjski odjemalec z letno porabo 3500 kWh bo imel glede na predhodno leto 2021 za 1,88 evra višji mesečni oz. za 22,52 evra višji letni strošek za oskrbo z električno energijo.

Agencija za energijo je določila regulativni okvir skladno z veljavnim aktom, pri tem pa je upoštevala tudi razvoj dejavnosti in načrt porabe električne energije.

Pristojni so spomnili tudi na upravičene stroške elektrooperaterjev, ki jih sestavljajo nadzorovani in nenadzorovani stroški delovanja in vzdrževanja, stroški električne energije za izgube v omrežju, stroški sistemskih storitev, amortizacija, reguliran donos na sredstva, kakovost oskrbe, spodbude, raziskave in inovacije.

Viri za pokrivanje upravičenih stroškov so omrežnina in drugi prihodki. Pri določitvi virov za pokrivanje teh stroškov pa se upoštevajo tudi odstopanja od regulativnega okvira prejšnjih let.

Zvišanje tarifnih postavk omrežnine za distribucijski sistem je tako predvsem rezultat padca porabe električne energije v letih 2020 (-5 odstotkov) in 2021 (-3 odstotke) glede na načrtovano porabo, kar je posledica krčenja gospodarske dejavnosti zaradi pandemije covida-19.

V letu 2022 je sicer po navedbah agencije pričakovati trend rasti porabe električne energije, ki pa še ne bo presegla porabe pred obdobjem novega koronavirusa. "Znižanje porabe električne energije v obdobju 2020-2021 je vplivalo na višje primanjkljaje omrežnine v tem obdobju, ki so se skladno z metodologijo reguliranja vključili v regulativni okvir za leto 2022 in povzročili potrebo po dodatnem viru za pokrivanje upravičenih stroškov v letu 2022," so sklenili v agenciji. Več si lahko preberete TUKAJ.

Naslovna Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2021 ob 17:23 gost

      Kak je Janša na vladi vse letij v nebo elektrika, goriva,hrana, oblačila, nepremičnine, vse vse. Samo ta golazen tega ne čuti ker si plače dvigujejo bolj hitro kot se obračajo po vetru.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2021 ob 8:14 mali mali gost

        A ti je tableta popistila? Si prebral članek? Agencija za energijo je dvignila omrežnino. Pa še zraven imaš tvit ministra Vrtovca, ki temu nasprotuje. Ti pa takoj na Janšo češ on je kriv. Preberi članek, pa potem komentiraj.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.12.2021 ob 17:40 gost

      govedo : golobečega vprašaj zakaj je šla elektrika v nebo.

      5 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.12.2021 ob 17:48 gost

      Govedo ti je mati

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.12.2021 ob 18:38 gost

      V kabineta debila vladnega,,,, Januša groznuga,,, se je odločilo koliko se elektrika podraži in ko se znebiti nezakonito direktorja keri ima velike dobičke keri so za dišali Janezi Janši in pedrom in krščanskim pobožni lažnivim hinavcem Nsi Horvat Jožeki in Tuninceki.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.12.2021 ob 6:55 LFL gost

      Če so golobovi dobički bili veliki ,pol ti ne veš šteti do sedem ,kaj še dalje.S takim poslovanjem na zahodu dobi nogo po 6 mesecih.Tu pa želite levičarji prikazati pravljico o uspehu. A je golob že vrnil preveč izplačane dohodke ??????????????????? Kaj le čaka ,ta poštenjak ???????????.Dva dni nazaj smo gledali telenovelo iz DZ ki so jo zganjale leve stranke. Vse bi naredili da najranljivejše skupine ljudi NEBI dobile solidarnostnega dodatka.Če bi bili na oblasti levuharji bi šel ta denar za NEVLADNE ORGANIZACIJE ki si ne zaslužijo 2dl vode na dan. Ko je sodišče družini janković odpisalo 30 mil. dolga pa NOBENEGA PROBLEMA z strani levih. A so SD že vrnili Moskovićevo vilo Judovski skupnosti v SLO ??????????? Ja tudi to raboto bo moralo reševati EU sodišče. Z levimi sami problemi in nič pametnega .

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2021 ob 8:06 gost

        Same laži širiš na portalu. Ti si pravi Janšev cucek, ki ne veš nič, znaš pa neprestano ponavljati njegove laži in laži, ki jih pišejo njegovi pisuni in laži, ki jih govorijo lažnivci na Novi24TV. Golobova firma je imela daleč najcenejšo električno energijo za uporabnike. Plačo je imel po podpisani pogodbi, nič v nasprotju z zakonom. Za judovsko vilo je na sodišču bilo dokazano, da je nihče ni ukradel. Zakon za odpis dolgov je pa sprejela Janševa vlada, tako, da sami sebi v skledo pljuvate. Jankovića non stop omenjate, na SVOJEGA RAŠČANA, ki je dolžan 34 milijone evrov državi pa pozabljate ali pa takšni nevedneži, kot si ti, celo ne veste. Nehaj drek mešati na portalu in na veliko lagati. Pojdi na Novo24TV, tam boš med svojimi, tu si odveč, ker si preveč primitiven in lažniv.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2021 ob 8:13 gost

        Še to: največ denarja med NEVLADNIMI ORGANIZACIJAMI iz državnega proračuna dobijo CERKVENE ORGANIZACIJE. Če bi bil vsaj normalno pameten človek, bi to moral vedeti, če bi znal dostopati do podatkov na internetu, bi pa sam to lahko našel. Solidarnosti dodatki se pa delijo nepravično in državnega proračuna za volilne glasove. V letu in pol je tvoja desna Janševa vlada zadolžila Slovenijo za več kot 10 milijard evrov in v državnem proračunu napravila 4 milijarde evrov minusa. Kaj je šel denar?

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 16:48 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.