https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FiNa keramika: Izdelki so izraz njunega sodelovanja in ljubezni

Bakovci, 21.12.2021 ob 6:00  

Fanči in Nives Bratkovič sta mati in hči, ki prihajata iz Bakovcev in skupaj ustvarjata pod imenom »FiNa keramika«.

Fanči oblikuje, Nives poriše

»Glina in glineni izdelki so me že od nekdaj privlačili. Tako se mi zdi, da me je kar sama poklicala in se naselila v moje življenje. Ko sem izgubila službo, sem se vključila v projekt NPK Lončar, ki se je izvajal v Veržeju pri lončarki Urši. Tam sem dobila osnove in teorijo za delo. Nato pa sem veliko morala delati sama, se učiti iz izkušenj, tudi iz napak, prebrati kaj dodatne literature in pobrskati na internetu. Glina je živ material, ki ga mora lončar obvladovati, ko želi narediti določeno formo,« pove Fanči in dopolni, da se vse začne v glavi in potem nadaljuje v rokah. 

Fanči in Nives pri delu uporabljata različne vrste gline, od svetlo rjave do bele, nekaj pa sta izdelovali tudi iz črne gline, ki je specifična in zahteva malo drugačno obdelavo in žganje. Za izdelke, oblikovane na vretenu, si Fanči najprej pripravi kepice gline, jih zgnete do želene prožnosti. To pomeni, da je kepo potrebno vsaj 60-krat pregnesti. Nato pa na vretenu oblikuje npr. skodelico, posodico, lonček, skledo. Skodelicam je potrebno narediti tudi ročaje. Nekatere izdelki pa zahtevajo ploskovno oblikovanje ali prostoročno delo, to so predvsem kakšni pladnji, obeski za nakit, slike ali figure za jaslice. Izdelki se morajo sušiti vsaj tri dni, nato gredo v peč, kjer se žgejo na 990 °C, lahko tudi na višji temperaturi, odvisno od zahteve posamezne gline in kakšen odtenek gline želita dobiti. Po prvi peki tako nastanejo biskviti, kakor rečejo v lončarskem žargonu. Ko se izdelki in peč ohladita, kar traja nekje tri dni, se Nives lahko loti poslikave. Tako se pri svojem delu dopolnjujeta in kot sami povesta, se jima tudi časovno izide.

»Sama sem že poskusila delati na vretenu, a sem bila premalo vztrajna, da bi se naučila. Sčasoma sva ugotovili, da nama tako tudi ustreza in se dopolnjujeva,« pove Nives.

Nives pri svojem delu uporablja predvsem podglazurne barve, ki se nanašajo na izdelke po prvi peki, le redkeje se posluži engoba barv, ki se nanašajo na še surove izdelke. Njene poslikave so žive, raznobarvne in pestre. Prevladujejo predvsem rožasti vzorci in motivi iz narave. Po želji pa nariše tudi druge motive, npr. junake iz risank, napise.

Narava kot navdih

»Navdih črpam predvsem iz narave. So pa moji vzorci precej nerealni in na neki način domišljijski, včasih celo malo pravljični. Mama vedno pravi, da bi morali risati večje vzorce in manj, a jaz tega ne znam. Moj domišljijski svet je pač barven, veliko se v njem dogaja in to se potem odraža na keramiki,« pove Nives.

Njuni izdelki so tradicionalni, a s pridihom sodobnih vzorcev in poslikav. Najbolj se to odraža pri izdelkih iz rjave gline.

Po risanju je potrebno še izdelke poglacirati. Pri tem je potrebna posebna previdnost, saj se barve lahko izbrišejo ali zamažejo in vzorec nima več pomena. Prav tako je potrebno paziti, da glazura ne ostane na spodnjem delu površine, ki se dotika plošč v peči. Pri drugi peki se izdelki med sabo ne smejo dotikati, saj se sprimejo in so neuporabni. Glazure prav tako zahtevajo svoje temperature in čas žganja. Druga peka je tako lahko na temperaturah od 1000 do 1200 °C, odvisno od tega, kakšen efekt glazure želimo, nekatere namreč ponujajo različne barvne učinke ali razpoke. Tudi po drugem žganju je potrebno čakati tri dni.

Svoje ustvarjalno in umetniško delo delata ob svojih rednih službah, zato jima glina predstavlja hobi in hkrati sprostitev. Vanj vsekakor vlagata veliko svoje časa in tudi denarja, saj so vsi pripomočki zelo dragi. S skupnimi prihranki nabavljata glino, barve in orodja, pri nabavi vretena in peči je prispeval tudi mož in oče.

Njuni izdelki so vsekakor izraz njunega sodelovanja in ljubezni, ki jo vlagata vanje. Idej jima ne zmanjka. »Glina res ponuja neskončno paleto idej. Možno je oblikovati najrazličnejše oblike in vzorce,« pove Fanči.

Tako med njunimi izdelki ne manjka skodelic, skledic, skled, pladnjev, nakita, laternic in tudi nekaj dekorativnih izdelkov. Po naročilu sta naredili tudi kelih in pateno, v zadnjem obdobju pa sta se posvetili izdelavi jaslic, ki jih redno razstavljata v Duo centru Veržej. V prihodnje si želita urediti delavnico in manjši prodajni butik.

Prispevek je nastal v okviru projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Več fotografij v spodnji galeriji...  

    Fotogalerija