https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Gluhi in naglušni

17.09.2021 ob 7:00  

Gluhe in naglušne osebe se spopadajo z okvarami, ki se nanašajo na uho in funkcije povezane z njim.


Dve skupini oseb z okvarami in izgubo sluha

Gluhim osebam, z najtežjo izgubo sluha, ojačitev zvok ne koristi. Povprečna izguba sluha je 91 decibelov ali več. Naglušne osebe imajo povprečno izgubo sluha manj kot 91 decibelov, večje težave imajo ob poslušanju govora in pri govorni komunikaciji. Naglušne osebe razlikujemo po osebah z lažjo izgubo sluha (26-40 decibelov), zmerna izguba sluha (41-55 decibelov), težja izguba sluha (56-70 decibelov) in težka izguba sluha (71-90 decibelov).

Gluhi in naglušni imajo težave na področju razumevanja in sporazumevanja. Gluhe osebe si besedni zaklad gradijo preko odčitavanja ustnic sogovornika, pisanih besed in kretenj. Posledica tega je skromnejši besedni zaklad, ki ga ne moremo primerjati z besednim zakladom polnočutnih oseb. Dodatni izziv predstavlja tudi epidemija koronavirusa, saj zaradi mask gluhi in naglušni ne morejo brati z ustnic. 

Določene gluhe osebe za sporazumevanje uporabljajo znakovni jezik, kar pomeni sporazumevanje z gibi rok, obraza in telesa. Na slušno in govorno-jezikovno funkcioniranje gluhih otrok pomembno vpliva vstavitev polževega vsadka. Ob pravočasni in ustrezni habilitaciji se razvijajo področja poslušanja, govora, jezika ter sposobnost uporabe jezikovnih veščin v vsakdanjih življenjskih okoliščinah. Danes  tudi osebe s težkimi izgubami sluha, s pomočjo slušnih aparatov in polževih vsadkov, slišijo zvoke okolja in govor.

Slovenski znakovni jezik je za gluhe osebe materni jezik, ki ga kot prvega uporabljajo pri sporazumevanju. Temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči in ustnic ter gibanju telesa. Skupaj z znakovnim jezikom pa se lahko uporablja tudi prstna abeceda. 

Jezik kretenj je neraziskan, premalo poznan in ga je zato težko učiti. Šibak je tudi pri prenosu informacij oz. znanja, saj znakovni jezik vsebuje le približno 18.000 kretenj, kar ustreza besedišču otroka v 3. razredu osnovne šole. Dodatno komunikacijo otežuje tudi slaba pismenost gluhih. Slovenščina namreč gluhim predstavlja tuj jezik. 

Gluhim in naglušnim mladim, ki se sporazumevajo v slovenskem znakovnem jeziku in so usmerjeni v izobraževalne programe s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo, se na podlagi strokovnega mnenja z odločbo o usmeritvi prizna tudi pravica do tolmača slovenskega znakovnega jezika v okviru dodatne strokovne pomoči za premagovanje primanjkljajev, ovir oziroma motenj.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 17:06 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.