https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Burni prehod hladne fronte prinaša sneg do nižin

05.01.2022 ob 0:00  

Minuli praznični konec tedna je ponekod prinesel rekordno visoke temperature za ta čas leta. Obdobje toplega vremena bo prekinila izrazita hladna fronta, ki nas bo dosegla danes popoldan in prešla v noči na četrtek. Padavine bodo zajele vso državo, meja sneženja se bo popoldne spuščala skoraj povsod do nižin. 

Vremenska sprememba bo kar izrazita, saj se bo v enem dnevu ponekod ohladilo tudi za več kot 10 °C. Zaradi globokega območja z nizkim zračnim tlakom, bodo sprva nad nami pihali okrepljeni jugozahodni vetrovi, popoldan in zvečer pa bo zapihal okrepljen veter severnih in vzhodnih smeri, poroča Agencija RS za okolje.

Napoved za Slovenijo

Jutranje temperature bodo od 3 do 10 °C. Oblačno bo in prav nič še ne bo kazalo na sneg. Do večera bodo padavine zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo sprva nad nadmorsko višino okoli 1700 m, šele zvečer se bo postopno spustila do nižin. Popoldne bo najprej pričelo snežiti v alpskih dolinah in ponekod na Koroškem. Drugod pa sneženje pričakujemo šele zvečer in v noči na četrtek. 

Na Primorskem in Notranjskem bo večino dneva pihal južni veter, v notranosti pa bo popoldne prehodno zapihal veter severnih smeri. Popoldanske temperature bodo v severnih krajih od 1 do 6, drugod od 7 do 14 °C, a se bo od severa shladilo.

 

 

Napoved sneženja

Trenutno kaže, da bo največ snega od 10 do 30 cm zapadlo v pasu od Gorenjske, severne Primorske, Notranjske in zahodnega dela Dolenjske. Drugod pa večinoma od 5 do 10 cm. Padavine bo ponekod – zlasti v severni polovici Ljubljanske kotline - sušil severni fen. Višina snega bo od kraja do kraja precej različna. Na severovzhodu bodo padavine po prehodu fronte hitro oslabele, zato bo tam zapadlo le nekaj centimetrov snega. Tudi po nižinah Primorske bo le deževalo. Nekoliko višje, nad okoli 400 m, pa pričakujemo snežno odejo. Zaradi močne burje in sneženja bo veter prenašal sneg in gradil snežne zamete. V takih razmerah vemo, da so ceste težko prevozne. Po nižinah bo sneg južen, centimetri snega pa se bodo tudi zaradi toplih tal počasneje nabirali.

Obeti

V noči na četrtek bodo padavine oslabele in v četrtek zjutraj ponehale, najpozneje v južni Sloveniji. Sredi dneva in popoldne se bo počasi jasnilo. V petek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Tudi v soboto bo suho vreme.

Povprečna dnevna temperatura zraka bo od petka naprej pod lediščem tudi po nižinah, kjer se obeta tudi bolj sončno obdobje kot pretekle dni. Megla v tem tednu zaradi suhega in hladnega zraka v višinah ne bo pogost pojav. 

Pričakujemo lahko težave v prometu

Sneg se bo marsikje zaradi velike intenzitete padavin hitro oprijemal tudi cestišč. Ceste bodo marsikje zasnežene zato bo promet upočasnjen. Na pot se odpravite prej kot običajno, z veliko mero potrpežljivosti in ustrezno zimsko opremo, ter preverite razmere na cestah. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.01.2022 ob 8:55 ahnac gost

      bil je en velki kurac dež pa sneg. nateg kot korona. nekoč so znali brez mašin bolje napovedat vreme kot zdaj ti posranimeteorologi

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.01.2022 ob 12:02 gost

      imate vi burno dogajanje v vaših praznih glavah,se vam vsak dan burno dogaja in Bog nam pomagaj ko VAS zajame mrzla fronta neumnih naslovov in člankov...Pomurec.com čas je ,da se sprijaznite ,da ste najbolj BURNO NEUMEN portal daleč naokrog ter ,da se izključite ..Da nebo več burnih dogajanj

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.