https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Urejen kuža je srečen kuža

23.10.2021 ob 6:00  

Nega psa ni le modni trend. Redna nega pasjega kožuščka je še kako potrebna za zdravo in kvalitetno življenje vsakega štirinožca, bodisi gre za kratkodlakega ali dolgodlakega, z ravno ali skodrano dlako. Vsi potrebujejo skrbno nego in vsaj nekajkrat letno kopanje za zdrav kožuh in dobro počutje, nam zaupa mlada lastnica salona Pasja radost.

Mlada podjetnica Nuša iz Bakovcev se je pred dobrimi petimi leti podala na samostojno pot in odprla svoj salon za pse, ki ga je poimenovala Pasja radost. Salon je nastal iz ljubezni do štirinožnih prijateljev. Po uspešno opravljenem tečaju za mednarodno pasjo frizerko na Dunaju, kjer je pridobila certifikat za ta poklic, po številnih seminarjih in izobraževanjih nege, sedaj z bogatim znanjem in izkušnjami predano opravlja svoje delo. 

"Poklic pasjega frizerja je veliko več kot le poklic, je poslanstvo, saj negovalne tehnike in postopki striženja niso namenjeni zgolj estetskim učinkom, temveč dobremu počutju in ohranjanju zdravja kosmatincev," nam zaupa Nuša.

Je lahko pasji frizer res vsak?

Biti frizer za pse je poklic, ki si ga lahko izbere vsak, seveda ob predpogoju, da ima rad pse. Za ta poklic je potrebno veliko natančnosti, vztrajnosti in potrpežljivosti ter seveda občutka za nego. Na trgu je ogromno ponudnikov pasjih tečajev, ki ti dajo neko osnovno znanje. Le to potem naprej nadgrajuješ na raznih seminarjih in izobraževanjih. Vseskozi moraš slediti novostim in trendom. 

Pozitivno izkušnjo nege naj male puhaste kepice izkusijo čim prej. Zakaj?

Vedno se trudim, da je obisk mojega salona in izkušnja pasjega frizerja čim manj stresna za štirinožce. Prizadevam si, da kužki k meni pridejo z mahajočimi repki in se vedno radi vračajo. Prvi obisk pasjega frizerja priporočam čim prej, saj je zelo pomembno, da izkušnjo nege čim bolj pozitivno predstavimo že mladičku, da jim obisk pasjega salona ostane v lepem spominu. 

Kako poteka klasična nega kosmatinčkov pri vas?

Pri prihodu psa v salon najprej opravim splošni pregled stanja, odstranim morebitne vozle in zajedavce. Sledi kopanje, za kar skrbno izberem najprimernejši šampon in balzam. Balzam je najpomembnejši negovalni izdelek, saj nahrani kožo, jo navlaži, zaščiti in omogoči lažje česanje. Delam nežno in se prilagodim vsakemu kosmatincu posebej. Mladički so običajno še malo prestrašeni, seniorčki že težko stojijo, nekateri imajo travme oziroma slabe izkušnje, najdejo pa se tudi preveč radovedni, da bi jih lahko lepo uredila.

Po kopanju sledi sušenje dlake, čiščenje ušes in krajšanje krempljev, ki so se med nego lepo zmehčali. Nego prilagodim vsakemu psu posebej. Nekateri psi potrebujejo striženje, spet drugi česanje, razvozlavanje ali odstranjevanje podlake. Celotna nega malega psa traja približno dve uri, srednjega tri ure, velikega psa do štiri ure.

Z lastnikom se vedno pogovorim ali so pričakovanja in želje uresničene, podam nasvet, kako negovati kožušček doma, katere izdelke uporabljati. Vsak lastnik za svoje 4 tačke želi le najboljše. V mojem salonu poskrbim tako za strokovnost, profesionalnost, natančnost, kot za udobje vseh štirinožnih prijateljev. Z njimi ravnam kot, da bi bili moji.

Kako pogosta naj bo nega psa?

Nega psa se priporoča na 4 do 6 tednov, če želimo ohraniti lepo negovan kožušček svojega ljubljenčka. K meni prihajajo tudi psi, ki niso vajeni nege. Tem psom predstavlja obisk salona stres, neko hudo kazen. Pes je bolj sproščen, če prihaja redno vsaj na dva meseca in tako že pozna mene, rutino in salon. V primeru, ko je pes bolj agresiven, pokličem lastnika, da mi ga pomaga držati, sicer so ti primeri bolj redki, pa vendar se zgodi tudi to. 

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

V pripravi je spletna stran, kjer bo možno kupiti kozmetiko, ki jo uporabljam v svojem salonu. V naslednjem letu pa si želim, da bi zaživela tudi moja ideja "pasja pekarna", da bi lahko štirinožce razveseljevala tudi z domačimi piškotki in posladki. 

Kmalu bom postala že drugič mamica, zato bo salon predvidoma zaprl svoja vrata letos aprila in jih odprl ponovno naslednje leto spomladi. Pogrešala bom svoje radovedne, igrive, živahne štirinožce, polne vragolij, ki vedno poskrbijo za razgiban delovnik. 

Več fotografij v spodnji galeriji...


Foto: Vanessa Tivadar

    Fotogalerija