https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič

07.01.2022 ob 0:00  

Pravoslavni verniki danes, 13 dni po katoliških in evangeličanih, praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva.

Vernike Srbske pravoslavne cerkve je ob božiču nagovoril tudi patriarh Porfirije Perić. Rojstvo Boga po njegovih besedah vabi k resnični ljubezni, prežeti z iskrenim bratskim občutkom med ljudmi. Ob tem je tudi pozval k medsebojni spravi in razumevanju.

V ponedeljek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na ta dan v običajnih razmerah v cerkvah posvetijo in vernikom razdelijo badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Te verniki odnesejo domov in jih zažgejo, ob polnoči se znova zberejo v cerkvi, kjer poteka praznična liturgija.

Foto: sokultura.si

Iz preventivnih razlogov so se letos v Srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani odločili, da posvetitev ni potekala v navzočnosti vernikov, pač pa so lahko verniki posvečeni badnjak čez dan prevzeli v cerkvi, navaja STA.

Božič sicer danes poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Verniki omenjenih cerkva božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejeli novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2022 ob 12:08 Vuk Rupnik gost

      Ko jim jebe mater. Koga to briga, smo že srbski portal??? Najboljše, da še o muslimanskih praznikih začnete pisat. Boli me kurac za srbe, Hrvate in ostale zaostale južnjake, mamo svojih problemov domov. Srbi pa Hrvati ne pišejo o naših praznikih in se ne obremenjujejo z nami kak vi pomurec, ki ste ekstremno obrnjeni v levo in podpirate vse kar ni slovensko. Bom kar naravnost povedal, ste portal, ki ga upravlja Kul koalicija.

      6 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2022 ob 13:39 Vuk Rupnik gost

      Rajši gnoj, kak nižja rasa južnjakov ali cigan kar si očitno ti. Takim izmečkom jugonostalgikom bi jaz prvo vzel državljanstvo, potem pa po hitrem postopku poslal na balkan na vaše stroške.

      6 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2022 ob 13:54 Vuk Rupnik gost

      Se že ves tresem od strahu smrduh južnjaški.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2022 ob 15:07 Ena gost

        Te se še ciganje v rokej nej prišo boug nedaj ka be v moje. Vupan ka še nej probo žensko cigansko rokou. Če ščejš jo leko sprobaš. Pička ti materina.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2022 ob 14:57 Vuk Rupnik gost

      A ti to meni upas groziti?

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.01.2022 ob 15:03 gost

      Se nisi opazil, da Df vsakemu grozi ko mu kdo na rep stopi. Tipicni Jansist. Cudi me, da ga zaradi grozenj ni se nihce prijavil.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.01.2022 ob 18:48 gost gost

      Ej, ti nekši rupnik, gnoj od gnoja, škoda ka sunce na tebe sija, niti toga si nej vreden. Koje budale odijo po zemli, to nemreš vervati.Sicer pa, tak primitivnim niti nemreš zameriti, niti toga so nej vredni. Čestitke pravoslavnim vernikom in vse dobro!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.01.2022 ob 19:49 Vuk Rupnik gost

      Te pa jim lizi pravoslavno rit, hlapec srbski.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.01.2022 ob 3:55 Magyar Bacsi gost

      Moj prijaelj se je podrislal

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2022 ob 14:28 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.