https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Lani skokovit dvig cen hrane

10.01.2022 ob 6:05  

Hrana se je lani na globalni ravni podražila za 28 odstotkov. V letu 2022 ob tem strokovnjaki še ne računajo na občutno izboljšanje razmer na trgih.

Indeks cen hrane, ki ga izračunava FAO, je bil lani v povprečju pri 125,7 točke, s čimer se je glede na leto prej povišal za 28,1 odstotka. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so cene hrane s tem dosegle najvišje ravni v zadnjem desetletju, poroča STA.

Cene rastlinskih olj so se lani v povprečju zvišale za 66 odstotkov in dosegle rekordne ravni. Cene žit so porasle za 27 odstotkov, s čimer so bile najvišje od leta 2012. Cena koruze se je dvignila za 44,1 odstotka, pšenice pa za 31,3 odstotka.

Meso se je lani podražilo za 12,7 odstotka, mlečni izdelki pa za 16,9 odstotka.

"Medtem ko v običajnih razmerah višje cene vodijo v povečano proizvodnjo, visoke cene surovin, nadaljevanje globalne pandemije in še bolj negotove podnebne razmere puščajo le malo prostora za optimizem glede povratka k bolj stabilnim tržnim pogojem leta 2022," je ocenil ekonomist FAO Abdolreza Abbassian.

Decembra lani se je globalno gledano hrana sicer nekoliko pocenila, zlasti nižje so bile cene rastlinskih olj in sladkorja. Indeks cen hrane je bil tako pri 133,7 točke, kar je 0,9 odstotka pod novembrsko vrednostjo, a 23,1 odstotka nad tisto iz decembra 2020.

Kljub decembrskemu zdrsu indeks ostaja blizu rekordne ravni 137,6 točke, dosežene februarja 2011, navaja AFP.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2022 ob 7:52 gost

      Vse podražitve so povezane z vlado nesposobno debilno. Kera nas je zadolžila v slabih 2 letih vladanja z 20 milijard na 40 milijard. Tudi pred novim letom se za dodatni 2 milijardi. In vse to bo vračal glupi narod. Zato da si je vlada delila in po kupovala stranke kot so DeSUS, smc, nsi, SNS. In svoj podmladek SDS buzije 2 miljoncka za tete keri niso za uporabo. Za svoje tajkune v zdravstvu. Itd.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2022 ob 8:44 gost

      Janševi " strokovnjaki " so pa izračunali inflacijo 4,9 %. Da dol padeš. Še verjamete v podatke Janševe vlade?

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2022 ob 9:09 gost gost

      Ti tviterašovi primitivci ne vidijo dale od nosa. To je zguba za komentirati. Če bi pravo, ka jih vutro vse likvidira bi se tudi strinjali, samo, ka de od njegove roke. Betežno zavedena raja, brez mozga. Tak pač je. Samo pokvarjenomi tviteraši se tudi čas izteka, še malo, pa de leto na smetišče zgpodovine. Vse slabo, ka je napravo za to državo, pa bomo plačevali vsi, samo on ne, ka de te že v .......

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.01.2022 ob 14:06 gost

      Janez Janša bi podaljšal rok za volitve. Zato da bi še davkoplačevalce zadolžil za 2 ali 3 milijarde. Itak bo vračal glupi narod.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.