https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Židan: Žal tudi Vlada RS ne uporablja pravilno in stalno besede Rom

12.01.2022 ob 13:00  

"Žal tudi Vlada RS ne uporablja pravilno in stalno besede Rom, kar bi bilo pričakovano in spoštljivo do romske skupnosti. Na svoji spletni strani med drugim uporablja izraz anticiganizem, zato poslanska pobuda za spremembo izrazoslovja," meni pomurski poslanec mag. Dejan Židan.

Židan na vlado naslovil pobudo

Mag. Dejan Židan ja na Vlado RS naslovil pobudo glede pravilne uporabe besede Rom.

Beseda cigan se v sodobnem času v evropskih jezikih opušča in tudi v slovenščini ni več primerna, ker se jo pojmuje kot izrazito diskriminatorno in zato politično skrajno nekorektno ter neetično (vir: Schnabl, Bojan-Ilija (1998). Romi - evropske perspektive : evropska integracija - novi dejavnik družbenih odnosov. Koroški koledar 1999. Celovec: Slovenska prosvetna zveza, Založba Drava. str. 95–103). V slovarjih Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je beseda cigan označena kot navadno slabša beseda za Rom.

Na spletni strani Vlade RS pa je med drugim zapisano:

»Strokovnjaki so se strinjali, da je v Sloveniji primerna raba termina anticiganizem. Pri oblikovanju delovne definicije anticiganizma so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki, ki so člani delegacije pri IHRA, kakor tudi romska skupnost v Sloveniji preko svojih predstavnikov.«

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc se je do uporabe besede anticiganizem v dopisu takole opredelil: »Izraz anticiganizem in antigipsyzem si je izmislila Evropska politična sfera (Svet Evrope...), tudi pod pritiskom različnih akterjev in ima stereotipne značilnosti. Zato se mi, pa tudi večini mednarodnih romskih liderjev, zdi bolj primeren izraz antiromizem. V Sloveniji je najbolj primeren izraz protiromizem. Ta izraz bi moral biti uporabljen v vseh uradnih zapisih in govorih v Sloveniji.«

Židan v poslanski pobudi zahteva, da država dosledno, tudi v svojih dokumentih in gradivih, uporablja besedo Rom. Zato je potrebno na spletni strani Vlade RS in na drugih mestih nemudoma besedo anticiganizem zamenjati z besedo protiromizem.

    Fotogalerija