https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprli razstavo Dušana Kirbiša

Murska Sobota, 16.01.2022 ob 16:00  

V avli Galerije Murska Sobota so odprli razstavo "Dušan Kirbiš: Predmeti in podobe." Razstavo sta predstavila umetnik in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Dušan Kirbiš ter kustos razstave, dr. Robert Inhof. Razstava bo postavljena na ogled do 23. marec 2022.

Pri razstavi Predmeti in podobe ne gre za pregledno razstavo v kronološkem smislu, kljub temu pa ta razstava na specifičen način sintetizira in zgosti celotno umetnikovo dosedanje ustvarjanje.

"Umetniško raziskovanje se simultano izraža v zelo raznolikih likovnih jezikih, ki se v njegovem delu ne izpodbijajo, se ne izrivajo, prav tako pa tudi ne pogojujejo jezika, ki bi generiral medsebojno izključevanje. Tako njegovi različni cikli, kakor tudi posamična dela znotraj njih, koeksistirajo, se medsebojno podpirajo in ustvarjajo sinergijo, od katere je nenazadnje odvisno tudi njihovo posamično bivanje. Po Kirbiševih likovnih interpretacijah lahko spoznamo, da umetnik zunanji svet razume kot povsem neodvisnega in do popolnoma vsega ˗ vključno z umetnikom ˗ povsem indiferentnega. Razstava je zasnovana posebej za prostore Galerije Murska Sobota. Kirbiš se pri tej razstavi drži načela konceptualizma, po katerem je ideja ali koncept umetniškega dela bolj pomemben kot samo umetniško delo, hkrati pa razmišlja tudi o jezikovni sporočilnosti stvaritve v obliki tekstov, citatov, analitičnih stvaritev in vprašalnic," pove direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof, kustos razstave. 

"Kirbiševa razstava je s svojim konceptom predstavljena kot zbirka njegovih fragmentiranih osebnih vtisov; kot kabinet zbirke osebnih kuriozitet, ki predstavljajo pomembna sidrišča umetnikovega spomina, ki je, kakor vsak človeški spomin, nepopoln in osredotočen predvsem na nekatere najpomembnejše točke, medtem ko odmisli vse ostalo. Slike, skulpture, objekti, besede, umetnikovi avtobiografski zapisi in odlomki resignirane korespondence z nekaterimi prijatelji so razpostavljeni tako, da predstavljajo razdejano in pusto pokrajino, po kateri so razpršeni enigmatski objekti, ki imajo funkcijo ohranjanja ali rekonstrukcije spomina," še pove Inhof.

Kirbiš je vizualni umetnik, ki deluje na področju slikarstva, kiparstva, fotografije in novih medijev. Rojen je na Jesenicah. Študiral je na Pedagoški akademiji v Mariboru in nato še na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Zatem je študij nadaljeval na tamkajšnji slikarski in grafični specialki in leta 1980 pridobil naziv samostojni ustvarjalec v kulturi. Kot prejemnik DAAD štipendije je študij nadaljeval na Hochschüle der Künste Berlin (1986–1988) in nato tam deloval kot samostojni umetnik. Leta 1990 se je študijsko izpopolnjeval in ustvarjal v New Yorku. Kot docent se je leta 1990 zaposlil na Univerzi v Ljubljani in si leta 2000 pridobil naziv redni profesor za področje likovne teorije in barvnih študij. Pedagoško in umetniško-raziskovalno deluje na oddelku za tekstilno tehnologijo Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani.

Njegova dela hranijo v vseh pomembnih muzejih, galerijah in zbirkah slovenske sodobne umetnosti ter v številnih zasebnih zbirkah doma in v tujini, med drugim tudi v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Ljubljana, Umetnostni galeriji Maribor, Obalni galeriji Piran, Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož, Mestni galeriji Ljubljana, Mestni galeriji Nova Gorica, Galeriji Murska Sobota, Pilonovi galeriji Ajdovščina, Kunstzsammlung der Stadt Villach (Avstrija), Colección Paradores (Španija) in drugje. Zastopan je tudi v monografskih pregledih slovenske moderne in sodobne umetnosti ter velikem številu selekcioniranih preglednih razstav doma in v tujini. Je tudi letošnji nagrajenec Prešernovega sklada za razstavo O izvoru podob, ki jo je imel leta 2021 v Galeriji mesta Ptuj.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:14 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.