https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: V soboški knjižnici je odmevala ljudska pesem

Murska Sobota, 19.01.2022 ob 18:00  

V avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota sta Marinka Prelog in Selma Franov, ki delujeta pod umetniškim imenom Béročka, predstavili glasbeni album pod naslovom Ljubav se ne trži.

Marinka in Selma prihajata iz Ljutomera in od leta 2019 delujeta pod umetniškim imenom Béročka. 

Ljubav se ne trži

Lani poleti je luč sveta ugledala knjižica z zgoščenko kot prvi album glasbenega projekta zbiranja, snemanja ter izvajanja ljudskih pesmi iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja. Te tri pokrajine povezujejo številne geografske, zgodovinske in jezikovne posebnosti, ki se v pesmih prepletajo na posebne načine.

Marinka in Selma sta izbrali 24 pesmi z ljubezensko tematiko, ki ljubezen opevajo skozi oči ženske. 

Vsaki pesmi sta poleg spremnih besedil posvečeni še dve strani, kjer najdemo besedilo in notni zapis z dodanimi akordi. Ob notnem zapisu so natisnjene tudi QR kode, ki omogočajo predvajanje in poslušanje pesmi na mobilnih napravah. Poleg tega so zaradi narečja in tujega jezika določene besede dodatno razložene, prevedene, vsaka od pesmi pa vsebuje tudi opombo, ki nas poduči o izvoru pesmi ter dodatno obrazloži njen pomen.

Pri nastajanju albuma, zbiranju materiala, snovanju knjižice in oblikovanju sta poleg Marinke in Selme ključno vlogo imela tudi Dušan Prelog in Daniel Gajšt, pri snemanju pa snemalca Silvester Žnidarič in Peter Slanič. Slikarka prleškega rodu Katja Sudec je dovolila uporabo njene slike z naslovom Poljubila sem volka in bilo mi je všeč, spremno besedo h knjižici pa je napisal dr. Miran Puconja.

V lanskem novembru sta Selma in Marinka za Prvi program Radia Slovenija posneli enourno predstavitveno oddajo v sklopu oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi. S ponosom povesta, da je po tej predstavitvi odgovorna urednica glasbenega programa na Prvem mag. Simona Moličnik s svojo ekipo urednikov izbrala pesem »Obljubil ti z menoj si venčeke plesti« kot slovensko predstavnico v projektu novoletne glasbene voščilnice Zveze evropskih nacionalnih radijskih postaj. V minulem božično-novoletnem času se je ljudska pesem, ki je bila pred mnogimi leti zapisana na Cvenu pri Ljutomeru in sta jo sedaj obudili in zapeli Selma in Marinka, predvajala po vsej Evropi.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.