https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nadarjenost prinaša izjemne darove, po drugi strani pa osebo bremeni

11.09.2021 ob 9:00  

Nadarjenost je v svetu še zelo neraziskano področje. Čeprav bi od družbe, ki si prizadeva za napredek in inovativnost, pričakovali zavzeto in zagnano odkrivanje, razvoj in podporo nadarjenim otrokom, najstnikom in odraslim, pa tega tako rekoč nikjer po svetu ni zaslediti.

Problemi nastajajo že pri odkrivanju nadarjenosti, prav tako pa ni veliko znanja, kako izkoristiti ta neizmerni notranji potencial. Osebe, ki so nadarjene pa imajo nekaj skupnih značilnostih:

Radovednost in energija – neusahljiva želja po vedeti in doumeti več, neskončno število vprašanj za očitno preproste stvari, zavračanje standardnih odgovorov, integracija idej in informacij v nova znanja, strast do iskanja rešitev kompleksnih situacij, zmožnost koncentracije in obvladovanje ter upravljanje velikih količin informacij, ob pretoku kreativne energije je značilen »ustvarjalni trans«.

Hitrost – prepoznati in razumeti odnose ter vzorce kompleksnih idej in jih znova sestaviti hitreje od drugih. Nadarjeni »vstopijo« v idejo, formulo, izum in jo ali ga razumejo ter upravljajo od znotraj.

Občutljivost – nadarjene osebe so velikokrat preobčutljive za vonj, zvok, dotik pregrobe tkanine … Prav tako v to kategorijo sodijo čustva in občutki, ki jih je večina nadarjenih posameznikov neuka oziroma jih je potlačila, zato je nenehno v stanju socialne in čustvene anksioznosti.

Dolgčas in humor – nadarjeni se neznosno dolgočasijo pri opravljanju rutinskih nalog, tako odrasli kot tudi otroci. Humor je prepoznavna značilnost nadpovprečnih ljudi. Velikokrat se nadarjeni ljudje med seboj povežejo prek humorja in razumevanja istih šal.

Drugačnost – nadarjeni ljudje delajo hitreje, sprašujejo bolj vztrajno, motijo in vznemirjajo več ljudi, razmišljajo globlje ter imajo več odličnih dosežkov, vendar tudi več globokih padcev v življenju. Občutki alienacije, ki so navzoči v vsakem nadarjenem posamezniku, so velikokrat potlačeni in zanikani, saj ni pravega vidnega vzroka za drugačnost. Še več, če nadarjeni ni prepoznan kot nadpovprečen, dojema okolico in preostale, kot da so na isti ravni nadarjenosti. Zaradi pomanjkanja prepoznavanja in zanemarjanja nadarjenosti je veliko genialnih umov trenutno »v spanju«, saj se sami ne prepoznajo kot genialci.

Nadarjenost torej prinaša izjemne darove po eni strani, po drugi strani pa nadarjeno osebo bremeni z občutki alienacije, nerazumevanja in zavračanja od drugih.

Opolnomočenje sebe in svoje nadarjenosti ne pride zlahka, potrebni so volja in pogum, čas ter energija, saj je pot do transcendence zahtevnejša in kompleksnejša, vendar pa toliko bolj izpopolnjujoča.

Vir: Finance (Medicina & ljudje)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:46 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.