https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Judit Vida Törnar: Dvojezičnost doda k osebnosti in osebnostnemu razvoju vsake osebe

Lendava, 24.12.2021 ob 6:00  

V sklopu projekta Pomurske novice, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo, vam predstavljamo pomurske šole in ravnatelje. Tokrat smo se pogovarjali z v.d. ravnateljice Dvojezične osnovne šole I Lendava Judit Vida Törnar.

Dvojezična osnovna šola I Lendava je bila na današnji lokaciji zgrajena leta 1968. Šola se je nekoč imenovala Osnovna šola Draga Lugariča Lendava, leta 1992 pa se je preimenovala v Dvojezično osnovna šola I Lendava (DOŠ I Lendava). Pod šolo danes deluje tudi podružnica v Gaberju.

Vršilka dolžnosti ravnateljice za to šolsko leto je Judit Vida Törnar iz Lendave, po poklicu profesorica madžarskega jezika, ki na šoli deluje od začetka svojih korakov v šolstvu.

DOŠ I Lendava je precej velika šola. Na osrednji šoli in podružnici se skupno šola okoli 550 otrok. »Smo med srednje velikimi osnovnimi šolami v Sloveniji. Na podružnični šoli imamo prvi, drugi in tretji razred. Potem se v četrtem razredu priključijo k naši osrednji šoli. Od prvega do devetega razreda pa imamo tudi tukaj razrede,« je o šolah povedala Törnar Vida.

Dvojezična osnovna šola I Lendava je največja dvojezična osnovna šola na narodnostno mešanem območju Prekmurja. Dvojezičnost je po besedah v.d. ravnateljice zelo velikega pomena, saj se otroci srečujejo z dvema kulturama, z dvema jezikoma in običaji iz dveh različnih jezikovnih področij.

»Mislim, da to doda k osebnosti in osebnostnemu razvoju vsake osebe. Naučijo se lahko oba jezika na zelo visokem nivoju. Tudi tisti, ki ne prihajajo iz madžarsko govorečih družin, se lahko naučijo madžarščine vsaj na dobri komunikacijski ravni,« pove Törnar Vida in doda, da je to pomembno tudi zaradi bližine meje in možnosti zaposlitve na Madžarskem.

Dvojezičnost in multikulturnost pa sta bila tudi med razlogi, da je šola lansko leto prejela priznanje za Naj kulturno šolo leta 2021 v kategoriji »srednje velike šole«. Kot pravi Törnar Vida so na to zelo ponosni, saj nagrada pomeni, da so naredili nekaj dobrega na kulturnem področju. Udejstvovali so se na mnogih področjih, kar je zelo povezano tudi s širšo okolico.

Pred šolo sta tudi dve večji investiciji, ob DOŠ I Lendava je že začel nastajati prizidek. »Prizidek bomo rabili zaradi, ker se število učencev ves čas povečuje zadnja leta in praktično nimamo prostora. Vse naše učilnice so zasedene, včasih se pouk izvaja tudi v računalniških učilnicah ker nimamo dovolj prostora,« pravi Törnar Vida in doda, da bodo s prizidkom pridobili učilnice, manjši amfiteater in tudi nekaj kabinetov za učitelje.

Ob podružnici v Gaberju pa se bo zgradila telovadnica, kar je pomembno predvsem, ker telovadnice tam ni, pravi Törnar Vida in doda, da bosta telovadnico uporabljala tako šola kot tudi vrtec. »Mislim da sta obe pridobitvi zelo pomembni. Pomembno pa je tudi povedati, da sta obe pridobitvi, ko ju bomo imeli taki, ki ju bodo lahko tudi zunanji obiskovalci uporabljali. Tako sta tudi za širšo javnost velikega pomena,« še pove.

Večjih ciljev za šolo zaenkrat nima, saj trenutno zaradi korone na šoli izvajajo samo tiste dejavnosti, ki so zelo pomembne. »Vsekakor pa si želim, da vsi tisti, ki obiskujejo našo šolo, se počutijo tu dobro in dobijo tako znanje, ki ga bodo lahko dobro uporabili in izkoristili. Vsekakor si želim, da so naši učenci zdaj prvotno zdravi. Tega si vsi želimo in da bi šola lahko delala tako kot dela in da bi dobili take rezultate, ki si jih tudi učenci in starši želijo,« je zaključila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.