https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

S poslancem Jožefom Horvatom o aktualnih temah

18.12.2021 ob 10:00  

V sklopu projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo, smo se pogovarjali s pomurskim poslancem Jožefom Horvatom.

Horvat je že vrsto let pomurski poslanec in tudi vodja poslanske skupine Nove Slovenije v Državnem zboru Republike Slovenije. V teh letih je bilo veliko projektov, ki so jih zagnali v času njihove vlade ali zagotovili finančna sredstva, da se bodo z gotovostjo izvedli v bližnji prihodnosti.

"Najpomembnejše pomurske projekte nam je spelo v skladu z zakonom uvrstiti na seznam investicij posebnega pomena. Mnoge projekte sem v okviru svojih pristojnosti posvojil in spremljal njihov razvoj po ministrstvih. Okvirna vsota vseh investicij v Pomurju za katere smo v časovni dinamiki zagotovili finančna sredstva (iz proračuna RS, EU skladov in Sklada za okrevanje in odpornost) znaša več kot 140 milijonov evrov. V pripravi je izdelava aplikacije, kjer si bo lahko vsak za izbrano občino pogledal, kateri državni projekti so v fazi izvajanja in kateri so načrtovani (zagotovljena finančna sredstva). Tukaj naštejem samo najpomembnejše. Razumem pa, da je za vsakega državljana najpomembnejši tisti projekt, ki se izvaja v njegovi občini," pove.

Zaključuje se projekt oskrbe Pomurja s pitno vodo. Za Sistem B (Goričko) in sistem C (Prlekija) so zagotovljena sredstva. "Mi v NSi razumemo ustavno pravico do pitne vode tako, da pomagamo graditi vodovodne sisteme. Ponosen sem na župane z območja Sistema B s katerimi smo se v jeseni 2020 na sestanku na MOP zavezali, da bo vsak naredil kar mora narediti in to do roka. Uspeh je na dlani," pove.

"Zagotovljena so sredstva za sofinanciranje otroških vrtcev in osnovnih šol. Veliko pomurskih občin je bilo na razpisu uspešnih. Izdatno investiramo v oskrbo starejših, v izgradnjo domov za starejše. Nekaj projektov se v Pomurju že izvaja, še več jih je pripravljenih, tudi s strani koncesionarjev," pove in izpostavi, da je  pristojni minister Janez Cigler Kralj nekajkrat obiskal Pomurje zato problematiko dobro pozna.

Državni zbor je z zakonom zagotovil 2,1 milijarde evrov za vlaganja v zdravstvo v desetih letih. Tu vidim veliko priložnost za razvoj zdravstva v Pomurju, tudi na primarni ravni.

Veseli ga, da po več kot 60 letih Srednja zdravstvena šola Murska Sobota dobi telovadnico, da bo iz nekdanje poslovne stavbe Muralist nastal Pokrajinski arhiv za Pomurje (arhivsko gradivo Pomurja sedaj hrani Pokrajinski arhiv Maribor).

Rekordno visoka vlaganja so na področju prometne infrastrukture. "Hvaležen sem, da smo se v prostorih državnega zbora s pristojnima ministroma Jernejem Vrtovcem in Andrejem Vizjakom ter županoma Aleksandrom Jevškom in Alojzom Glavačem korektno dogovorili in do podpisa sporazuma o sofinanciranju pripeljali projekt izgradnje vodnega zadrževalnika (Sebeborci) in vzhodne obvoznice Murska Sobota," pove.

V Pomurju deluje 283 gasilski društev. To je izjemen potencial za zaščito in reševanje. Zato minister za obrambo Matej Tonin vlaga veliko naporov za izgradnjo velikega podcentra za protipoplavno zaščito, ki bo v bližini centra Expano.

Koalicija je za razvoj občin zagotovila znatno povišanje povprečnin in sicer 645 evrov za leto 2022 in 647 evrov za leto 2023. Pomurska podjetja so v letih 2020 in 2021 za blaženje posledic epidemije dobila blizu 120 milijonov evrov državne pomoči.

Vlada je kmetijstvu na državni ravni namenila rekordna dodatna sredstva v višini 310 milijonov evrov za obdobje 2023 – 2027 (100 milijonov je bilo odobrenih v času sejam Agra, 210 milijonov decembra lani na pogajanjih s predstavniki kmetov).

"Klub pomurski poslancev je v parlamentarno proceduro vložil zakon o Pomurski akademsko znanstveni uniji (PAZU). S tem želimo, da vlada blizu 200 članom PAZU daje posebno pozornost, obenem pa najbolj izobražene zavezujemo k njihovemu prispevku za razvoj Pomurja, ki mora s hitrejšimi koraki do na znanju temelječe regije," zaključi Horvat.

 

    Fotogalerija