https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od danes na avtocesto le še z e-vinjeto

01.02.2022 ob 10:45  

Za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah so od danes obvezne e-vinjete. Te so po 13 letih vinjetnega sistema zamenjale cestninske nalepke.

Tako kot doslej bo za osebna in kombinirana vozila mogoče kupiti letno, mesečno ali tedensko e-vinjeto, za motorna kolesa pa letno, polletno ali tedensko e-vinjeto. Cene ostajajo nespremenjene.

Novost elektronskih vinjet pa je v njihovi veljavnosti. Letna vinjeta tako ni več vezana na koledarsko leto, ampak velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023.

Tudi pri polletnih, mesečnih in tedenskih vinjetah datum začetka veljavnosti določi kupec, s tem, da je vse vrste e-vinjet mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Elektronska vinjeta je vezana na registrsko številko vozila. Za nakup zato vozniki potrebujejo registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja.

Novost e-vinjete je tudi ta, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete in polletne za motorna kolesa. Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Sistem bo deloval tako, da bodo registrske številke vozil nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled, so pojasnili na Darsu.

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 11:17 gost

      Spletni nakup vinjete je zakon, bravo minister Vrtovec.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.