https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mokrišča delajo 24 ur na dan za naravo in ljudi

02.02.2022 ob 13:00  

Danes, 2. februarja, obeležujemo svetovni dan mokrišč, ki ozavešča o pomenu krepitve vlaganj v ohranjanje in obnovo mokrišč. Letos pa še posebej izpostavlja pomen in součinkovanje človeka z naravo.

Mokrišča so življenjska okolja, na katerih občasno ali stalno zastaja voda, sem sodijo barja, močvirja, soline, poplavni mokrotni travniki, poplavni gozdovi, slane lagune, poplavne ravnice rek, mrtvice in tako dalje. Letošnji svetovni dan mokrišč je posvečen njihovemu boljšemu poznavanju v naši okolici, saj le tako lahko razumemo njihovo pomembno vlogo za ljudi in naravo.

Mokrišča imajo številne pomembne lastnosti in koristi: so naravni zbiralniki in zadrževalniki vode ter količinsko bogatijo podtalnico, prispevajo k blaženju in prilagajanju na podnebne spremembe, so tudi pomemben dejavnik pri kroženju vode in kemičnih snovi v naravi. Delujejo kot naravne čistilne naprave in so izrednega pomen za biotsko pestrost.

V Sloveniji mokrišča prekrivajo manj kot pet odstotkov površine ozemlja. Številna mokrišča v Sloveniji so del evropskega naravovarstvenega omrežja Natura 2000 in sodijo med zavarovana območja, ki predstavljajo velik magnet za obiskovanje narave in turizem.

Vzorčen primer čezmejnega sodelovanja za ohranjanje in trajnostno rabo mokrišč je povezovanje v okviru čezmejnega biosfernega območja, ki se razteza vzdolž poplavnih ravnic Mure, Drave in Donave v Avstriji, Sloveniji, na Madžarskem, Hrvaškem in v Srbiji.

Svetovni dan mokrišč obeležujemo 2. februarja, saj je bila na ta dan leta 1971 v iranskem mestu Ramsar sprejeta Konvencija o varstvu mokrišč. Svetovni dan svet obeležuje od leta 1997, v skladu z lansko odločitvijo generalne skupščine Združenih narodov (ZN) pa letos prvič po 25 letih poteka pod okriljem mednarodnih dni Organizacije združenih narodov (OZN).

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2022 ob 16:16 Bravo! gost

      Trud za naravo ne le za mokrisca se vedno splača na dolgi rok. Vse ostalo pa ne. Zdaj pa vprašanje predvsem inšpekcijam in odgovornim: KDO IN ZAKAJ DOPUŠČA POSEKE DREVES MED NJIVAMI IN DRUGIMI PARCELAMI, KI SO OD NEKDAJ PREPREČEVALA IZSUŠEVANJE IN OMILILA VETER? IN KDO DOPUŠČA, DA LAHKO VSAK, KI IMA POL URE ČASA, ZAVOZI TO ALI DRUGO JAMO, JAREK, KI JE V NARAVI OD NEKDAJ? Na koncu pa pomislek - kje so v teh primerih ZELENI?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2022 ob 17:08 gost

      In kdo dopušča ob takoimenovanih regulacijah potokov, da se na obeh bregovih poseka vso grmičevje in drevje , kak pa te to zgleda po posegu pa je znano.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2022 ob 18:01 gost

      Daj tij tvojo zemljo pa naj na njej raste grmovje in škoduje posevkom ob njej! Čisto zadosti zelenja imamo na mestih kjer se je že od nekdaj določilo da bo gozd ali gaj. Melioracijski jarki so največji škododelaši! Ko pa prijde do poplav ki so posledica zaraščenih jarkov pa je ogenj v strehi. Zato dobro premisliti preden nekaj komentiraš kar je nerealno ali škododelno! Mokrišča so pa isto sranje samo drugo pakovanje !!!!!!!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2022 ob 8:47 Berite gost

      Le kdaj bodo nekateri spoznali, da zemlja ni in ne more biti lastnina, le kratej čas upravljamo z njo. Mnogi jo tačas uničijo za tisoč let. Pa še pametni bi radi bili poleg tega.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.