https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Obeležujemo svetovni dan boja proti raku

04.02.2022 ob 6:05  

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Onkološki inštitut in ministrstvo za zdravje izpostavljata, da je sistematično in dolgoročno zmanjševanje bremena raka mogoče le s celovitim obvladovanjem, ki ga uresničujemo z državnim programom obvladovanja raka. 

Decembra je vlada sprejela nov državni program obvladovanja raka za obdobje 2022-2026, katerega namen je vsem državljanom zagotavljati enakost v dostopu do kakovostnih zdravstvenih storitev na področju raka na vseh ravneh zdravstvenega sistema. 

Vsako leto po svetu za rakom na novo zboli 17 milijonov ljudi, 10 milijonov jih umre. V Sloveniji zboli vsako leto 15.000 ljudi. Trenutno je rak v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti pri moških in drugi najpogostejši pri ženskah. Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti. Drugo tretjino je ob zgodnjem odkritju mogoče pozdraviti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem priznal, da je epidemija covida-19 pustila posledice: "Podatki registra raka kažejo, da smo med epidemijo odkrivali manj novih primerov raka kot pred epidemijo, celoten vpliv pa bomo realno lahko ocenili šele v prihodnjih letih."

Spremljanje kakovosti obravnave

Prav tako vzpostavljajo klinične registre najpogostejših rakov, ki bodo omogočali spremljanje kakovosti obravnave. Rezultati spremljanja kakovosti bodo podlaga za pripravo predlogov sistemskih sprememb za zagotavljanje najvišje možne kakovostne ravni obravnave bolnikov, z zagotavljanjem celostne rehabilitacije in paliativne oskrbe pa bodo po ministrovih napovedih izboljšali kakovost življenja bolnikov z rakom.

Krepitev mreže izvajalcev za področje onkologije

Namestnica koordinatorja državnega programa Sonja Tomšič je dodala, da bodo preko državnega programa več pozornosti namenili zlasti nadaljevanju vzpostavljanja oz. krepitvi mreže izvajalcev za področje onkologije v državi, spremljanju in zagotavljanju visoke kakovosti obravnave za vse bolnike ter nadgradnji aktivnosti za boljšo kakovost življenja bolnikov.

Prenos koordinacije in upravljanja programa z ministrstva za zdravje na Onkološki inštitut

Nov državni program dodatno opredeljuje prenovljen in bolj operativen način vodenja programa, ki bo omogočal bolj pregledno, kompetentno in strokovno usmerjanje enega najkompleksnejših področij našega zdravstvenega sistema. Kot je navedla generalna direktorica Onkološkega inštituta Andreja Uštar, v tem trenutku potekajo aktivnosti za prenos koordinacije in upravljanja programa z ministrstva za zdravje na Onkološki inštitut, kjer naj bi se v kratkem začela s tem profesionalno ukvarjati manjša ekipa zaposlenih, poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.