https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Februarja poteka vpis bodočih prvošolcev

04.02.2022 ob 13:10  

V mesecu februarju potekajo vpisi otrok v 1. razred. Starši morajo vpisati otroke, ki so ali bodo v tem koledarskem letu dopolnili šest let, torej rojene leta 2016. Na ministrstvu za izobraževanje pričakujejo vpis okoli 20.700 prvošolčkov, kar je nekaj manj kot lani, ko jih je bilo 20.942.

Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed okoli 450 javnih ali eno izmed zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Otroka je treba vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Starši ga lahko vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je šolam podatke o šoloobveznih otrocih posredovalo 27. januarja, šole pa nato po ustaljeni praksi starše povabijo k vpisu. Vpis poteka tako, da šola po poprejšnjem povabilu in pogovoru s starši izpolni vpisni list, ki ga starši nato podpišejo.

Vpis se lahko izvede v živo, vendar ob upoštevanju higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. Pred vstopom v šolo je treba preveriti tudi izpolnjevanje pogojev PCT, je zapisano na spletni strani ministrstva.

Nekatere osnovne šole so se sicer že odločile, da bo zaradi slabe epidemiološke slike postopek vpisa v 1. razred potekal na daljavo, po pošti. Med njimi so denimo velenjske šole, ki pri njih teče že od 1. februarja.

Možnost odloženega in predčasnega vpisa

Otroku lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe oziroma na podlagi odločbe o usmeritvi odložijo za eno leto, če ugotovijo, da še ni pripravljen za vstop v šolo. Število vpisanih z odloženim vpisom se je v zadnjih letih precej povečalo. Še v šolskem letu 2011/2012 je bilo v 1. razred z odloženim vpisom vpisanih 918 otrok ali 5,1 odstotka vseh, v letošnjem šolskem letu pa že 2.420 otrok oziroma 11,6 odstotka vseh, poroča STA.

Možen tudi predčasen vpis

Možen je tudi predčasen vpis, ki ga zakon o osnovni šoli sicer posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri nato odloči ravnatelj. V primeru, da pride do pritožbe, o njej odloči pritožbena komisija. Po podatkih ministrstva za izobraževanje je bilo v letošnjem šolskem letu v osnovno šolo predčasno vpisanih 24 otrok.

Zaenkrat brez težav pri vpisu

Generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar je za STA povedala, da se v zvezi z morebitnimi težavami pri vpisu v 1. razred doslej na skupnost ni obrnila nobena osnovna šola. Dodala je še, da so si v dveh letih trajajoče epidemije covida-19 nabrali dovolj izkušenj za reševanje različnih težav, ki bi se lahko pojavile.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.