https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Bernardka Hlebič - direktorica, ki vidi meter pred ostalimi

12.10.2011  

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorico Pomurskih mlekarn Bernardko Hlebič. Zaupala nam je način svojega vodenja v kriznih časih in povedala tudi, kakšen mora biti manager, ki želi uspeti v poslovnem svetu.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Bernardka Hlebič je svojo poslovno pot začela leta 1988 na področju kmetijstva, natančneje na področju pridelave sadja in vina. Preko Kmetijske zadruge v Križevcih, kjer je sodelovala pri prevzemu Pomurskih mlekarn, je bila najprej imenovana za prokuristko, nato pa po upokojitvi prejšnjega direktorja postavljena na mesto direktorice za mandat 5 let. Pri svojem poslovanju ji največ pomenijo poštenost, kakovost izdelka in korektni odnosi.

V Pomurskih mlekarnah igrajo na dolgi rok

Pri vodenju podjetja po besedah Hlebičeve ne uporabljajo kakšnih posebnih prijemov: "Vsekakor pa so naše vodilo kakovostni izdelki in korektni odnosi, zato je tudi vodenje podjetja temu primerno naravnano." Izpostavlja še, da se v trenutni situaciji morajo marsikaterim ukrepom odpovedati, saj je treba vsak strošek zelo tehtno premisliti in analizirati ter doda: "Situacija je težka; cene surovin so se letos močno povečale, cene končnih izdelkov zmanjšale; poslovni rezultati so slabši, a zadeve vseeno obvladujemo."

Mleko res ni več mleko?

Hlebičeva ima svoje delo rada, vendar poudarja, da je biti manager v trenutnem času, lahko zelo stresno. Veliko podjetij je šlo v stečaj, ljudje imajo manj denarja, zato pri svojih nakupih dajejo poudarek predvsem ceni; po raziskavi sodeč, gre kupec v povprečno 4,6 trgovine in poišče najcenejši izdelek, da zadosti svoje potrebe. Vendar pri tem poudarja: "Razumem, da ljudje gledajo na ceno, toda pri zaužitju hrane bi morali v prvi vrsti gledati na kakovost produkta, tj. mleka."

"Skrbi me, da tisto, kar najdemo na policah, ni vedno mleko, ampak gre kvečjemu za mlečni napitek," pove Hlebičeva ter doda še, da se je okus potrošnikov, vsaj kar se mleka tiče, deformiral.

Vodi po načelu demokracije

Hierarhija, pravi, obstaja v vsakem podjetju, da to lahko sploh obratuje, vendar ta ni avtokratska. Hlabičeva poudarja pomen korektnih medosebnih odnosov na delovnem mestu: "Za svoje zaposlene se trudimo in jih cenimo; imamo kompetentne zaposlene, ki imajo vedno možnost napredovanja. Pri nas se delavci dobro počutijo; nikoli se še ni zgodilo, da ne bi prejeli plače." Poudari še, da je zdravo delovno okolje tisto, kar da človeku zagon: "Težko je hoditi po podjetju, kjer se te vsi bojijo."

Manager mora videti meter pred ostalim

Manager mora biti po mnenju Hlebičeve v prvi vrsti pošten in delaven: "Dober manager ni tisti, ki pobaše denar v svoje žepe, ampak tisti, ki poskrbi tudi za druge." Opozarja na situacijo, ki se dogaja v Sloveniji: "Zgrožena sem nad zgodbo, ki se dogaja v marsikaterem podjetju v Sloveniji, ko so kupi denarja izginili brez vsake sankcije. Kaj se dogaja v tej državi?" To dejstvo jo žalosti še posebej zaradi tega, ker ima "to malo državico" zelo rada.

Je »terenec«

Bernardka Hlebič pravi, da je pisarna sicer nujna za delo, vendar v njej preživi  zelo malo časa: "Veliko raje sem na terenu ali se gibljem po podjetju, so tudi dnevi, ko sem zaradi obilice dela zaprta v pisarni, najpomembnejše odločitve pa sprejemam doma, v miru."

Managerje je treba vzgajati

Hlebičeva opozarja, da se danes malo mladih ljudi dovolj resno posveča delu: "Imamo sicer izjeme med mladimi, ki so zelo delovni, je pa veliko primerov, ko mladi ne želijo delati in niso primerni za zaposlitev." Po njenem mnenju bi morali managerje že zdaj vzgajati, kako voditi generacije, ki prihajajo – saj so te povsem drugačne od prejšnjih. Pri tem doda še, da sama kot managerka na prvo mesto postavlja korektnost: "Manager mora biti svetel vzor podjetja, prvi, ki spoštuje vzpostavljen red, pa naj bo to prihajanje v službo, delo, natančnost ..."

Delavnost, poštenost, pridnost ... – vrednote, ki po mnenju Hlebičeve izumirajo: "Upam si trditi, da podjetja, v katerih manager ni moralna avtoriteta, na dolgi rok ne bodo obstala."

NAJ 5 Bernardke Hlebič:

Navdihujoča oseba: Anka Lipušček

Glasbena skupina/izvajalec: Vlado Kreslin

Knjiga: George Orwell: Živalska farma

Kraj v Pomurju: Goričko, ki je zame druga Toskana, in kamor bi se nekoč tudi rada preselila.

Želja v življenju: Mirno živeti svoje življenje.

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.