https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaključuje se petletni projekt Biomura

12.10.2011 ob 13:50  

Projekt Biomura oziroma Varstvo biodiverzitete reke Mure v Sloveniji, ki se je pričel izvajati v oktobru 2006 na reki Muri, se bliža h koncu. Rezultat skoraj dva milijona evrov vrednem projektu so spletna stran, regijski promocijski center, promocijski material in film Biomura, ki bo predvajan tudi na televiziji.


Projekt, ki je vreden 1,98 milijona evrov, finančno podpirata Evropska komisija v okviru programa Life Nature (49 %) in Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije (34 %). Nosilec projekta Biomura je Inštitut za vode Republike Slovenije, ki projekt financira z 11 % vrednosti projekta, preostalih 6 % sredstev sofinancirajo projektni partnerji: Regionalna razvojna agencija Mura, Prleška razvojna agencija, Mura vodnogospodarsko podjetje, Inženiring za vode, Zavod republike Slovenije za varstvo narave, Društvo za proučevanje ptic in varstvo narave in World Wilde Fund for Nature Austria. Namen projekta je bil varstvo habitatnih tipov in vrst iz seznama habitatne in ptičje direktive, na kar vpliva dvig nivoja podzemne vode in intenzivnejši hidrodinamični procesi v rečnem prostoru.

Številni naravni ukrepi na reki Muri

Izvedli so se ukrepi in akcije, s katerimi se vzpostavljajo boljši ekološki dejavniki za delovanje mokrišč in vzdrževanje habitatne strukture območja. Glavno strugo reke Mure so izvajalci projekta pri Bunčanih povezali s Besnico, stranskim rokavom na desni strani toka. Sedaj rečna voda teče v rokav že pri nizkih  pretokih. Naredili so nov rečni rokav pri Bakovcih, ki pomeni začetek oblikovanja širše rečne struge. Voda bo sčasoma erodirala brežine in s tem razširila strugo. Obnovljen je star rečni rokav nad Dokležovjem. Prostor med njim in strugo je še sredi 50-ih let 20. stoletja predstavljal rečni otok med dvema pramenoma toka reke Mure. Nekateri deli stare struge in še starejših rokavov so obnovljeni kot mrtvice, v katerih je voda stalno prisotna le v najglobljih delih. Voda vanje priteka površinsko ob poplavah. Mrtvice so obnovljene tudi pri Ižakovcih - Otoku ljubezni. S temi ukrepi se je povečalo zadrževanje vode v poplavnem prostoru. Oblikovali so se novi življenjski prostori za ogrožene vodne in ob vodi živeče živali. S projektom se bodo izboljšali življenjski pogoji tudi številnim vrstam, ki so doslej veljale za ogrožene.

V okviru projekta se je delalo veliko na promociji

Hkrati so potekale različne akcije osveščanja, obveščanja, promocije projekta Biomura in varstva narave ter Natura 2000 območij. Do sedaj je izšlo 9 številk časopisa Biomura. Izdana je bila zgibanka Biomura. Spletna stran www.biomura.si od aprila 2007 predstavlja projekt Biomura, Naturo 2000 ter aktualne dogodke povezane z reko Muro. Izpeljane so bile štiri delavnice, kjer se je predstavilo projekt in vzpostavilo vezi z lokalnimi prebivalci ter sorodnimi projekti. Leta 2008 je bil odprt regijski promocijski center, ki ima izpostavo v Ižakovcih na Otoku ljubezni. V letu 2009 je vzpostavljen BioMura Info Center, narejena je ekološko učna pot na Moti. Izdelana je promocijska zgibanka in vodič s karto po poti. Posnet je film Biomura, za katerega so narejeni tudi angleški podnapisi. Film redno predvajajo v promocijskem in informacijskem centru, predvajan pa bo tudi na televiziji.

Regijski promocijski center na Otoku ljubezni v Ižakovcih

"V zaključku projekta bomo izdelali osnove za urejanja vodnega režima reke Mure ter varstva in rabe voda v prihodnosti. Ponosni smo na dejstvo, da smo v projektu vzpostavili dobre povezave med upravljanjem voda, varstvom narave, gospodarjenjem z gozdom in gospodarjenjem z vodnim življem. V petletnem obdobju smo okrepili naše veščine, kompetence in znanja o ravnanju z rekami na način, da z najmanjšimi stroški ohranjamo in večamo raznovrstnost ekosistemskih uslug (storitev) in dobrin reke Mure," pravijo izvajalci projekta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.