https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Aljoša Bagola predstavil novo knjigo »Srečo, prosim«

Murska Sobota, 10.02.2022 ob 13:00  

V tednu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, kulturne ustanove, vzgojno izobraževalni zavodi in druge inštitucije širom po Sloveniji, pripravljajo dogodke, s katerimi se spominjamo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Z literarnim večerom, 9. februarja, se temu praznovanju pridružuje tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. 

"Zelo vesela sem, da je danes z nami Aljoša Bagola, slovenski kreativni direktor desetletja, priljubljen kolumnist in predavatelj, ki je navdušil že s svojim prvencem, Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke, iskreno izpovedjo o soočenju z izgorelostjo. Knjiga je podrla vse rekorde branosti in z 11.000 prodanimi izvodi postala najbolje prodajana knjiga leta 2020 pri nas. Številnim bralcem je pomagala, da so se lažje spoprijeli s podivjanostjo sodobnega sveta ter v njem našli tudi uteho, pomirjenost in optimizem. Njegova druga knjiga se nadaljuje tam, kjer se je prejšnja končala, pravi Aljoša. Predlagam, da tudi vidva nadaljujeta pogovor tam, kjer sta lani končala," v uvodu nagovori vse zbrane Klaudija Šek Škafar. 

Po obdobju izgorelosti je začel tip(k)ati za srečo in nastala je še ena pronicljiva mojstrovina z naslovom »Srečo, prosim«, ki je polna navdihujočih življenjskih zgodb in vratolomnih jezikovnih vragolij. Pomagala vam bo prepoznati srečo v njenih številnih odtenkih, z zdravim sprejemanjem svojih temnih plati in pogumnim uresničevanjem svoje edinstvenosti.

»Moja druga knjiga se nadaljuje tam, kjer se je prejšnja končala. V njej (in z njo) sem premagoval izgorelost ter se učil načinov vnovičnega približevanja zadovoljstvu, boljšega miselnega nadzorovanja in doživljanja sreče kot trenutkov, ki se jim prepustiš z vsem svojim bistvom,« pravi Bagola. V knjigi Srečo, prosim se zakoplje v raziskovanje nadvse izmuzljive in težko dosegljive sreče. Ugotavlja, da je sreča vedno posledica in ne cilj, v katerega se zaletavamo. Kajti če se kot trčeni zaletavamo v srečo, na koncu zgolj tavamo. Zato recept za srečo ni lov, temveč ji moramo pustiti čas, naj v miru poišče naš naslov.

Njegova nova knjiga je polna premislekov, navdihujočih življenjskih zgodb in jezikovnih veletočev, odlično in navdihujoče branje. Kot pravi Bagola, knjiga ni priročnik za srečo, ampak bolj prisrčnik, pridušnik ali zvesti pribočnik. Lahko pa postane kažipot do izpolnjenosti, edinstvenosti in »osrečenja«, saj so knjige »večinoma vedno nekaj za dušo in kdaj tudi pripomoček, da si prirastemo k srcu in zrastemo«.

"Oči posebnih moči. Sreča reči redči. Zato se moramo za obnovitev svoje sreče zateči k malenkosti, preprostemu, in se, čeprav le za hip, prepustiti temu, kar je vidno le z očmi, s posebnimi močmi. In kaj zmorejo oči posebnih moči? Prepoznajo nekoga, ki potrebuje pogovor ali pomoč. Prepoznajo sebe v ogledalu kot nekoga, ki si zasluži nasmeh in bodrilo. Prepoznajo lepoto tudi v nalivu, ki nas je presenetil. Prepoznajo trenutke za hvaležnost. Prepoznajo, kako se dnevi na koledarju hitro obračajo in da se zato splača osredotočati na dobre stvari v življenju. Prepoznajo, da pred strahom ni vredno bežati, ampak se mu moramo postaviti na pot, ne glede na to, kako močno nas je že kdaj zalučal po tleh. Prepoznajo, da ni nikoli prepozno, da zaživimo srečno," je le nekaj misli iz njegove nove knjige.

Več fotografij v spodnji galeriji...  

 

    Fotogalerija