https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Lendavi predstavili osmi zbornik Pobiralci rose

16.02.2022 ob 10:55  

V počastitev slovenskega kulturnega praznika so prejšnji teden na sedežu ZKD Lendava – na Dvojki – predstavili nov literarni zbornik Pobiralci rose 2021. Prireditveni prostor so napolnili ustvarjalci zbornika in ljubitelji umetniške besede.

V zborniku najdemo besedila 22 literatov, likovno opremo pa so prispevali slikarji, ki delujejo v krožku pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Abramušiča. Zbornik je izšel v 150 izvodih. Prireditvi sta prispevala dodano vrednost z večno zelenimi melodijami uveljavljena mojstra glasbenika Peter Koša na violini in Emil Pal na klavirju.

Predsednica ZKD Lendava in urednica zbornika Elvira Vaupotič Göncz  je v svojem uvodniku poudarila, da gre za pomembno zbirko besedil, ki so nastala v »covidnem« času in s svojim nastankom kljubujejo omejitvam, ki jih zahteva čas epidemije. Na srečo lahko pisatelji, pesniki in likovniki ustvarjajo tudi v osami,  in drži, da je  najboljši beg/umik pred strahom, stiskami in črnogledimi napovedmi prav ustvarjanje, tako besedno kot likovno. Razveseljivo je, da je svoje izdelke prispevala tudi skupina mladih ustvarjalcev, kar pomeni, da zanimanje za domačo literaturo ne bo usahnilo.

V tokratnih Pobiralcih rose lahko beremo veliko lirskih pesmi z najrazličnejšo vsebino, od ljubezenskih do družbenokritičnih, bivanjskih, tudi nekaj hermetičnih je vmes. Napisane so v slovenskem, madžarskem, srbskem jeziku ter v prleškem in prekmurskem narečju. Prozna besedila je prispevalo manj avtorjev, zanimiva pa so, ker zrcalijo naš vsakdanjik, gre pa tudi za avtobiografsko spominsko pisanje, za zrcalo trenutnih razmer, ki niso prijazne do posameznika.

Druženje ob kulturnem prazniku je bila tudi dobra priložnost za razgovor o stanju ljubiteljske umetnosti in odnosu krajanov do le-te v Lendavi.

Zbornik Pobiralci rose izhaja od leta 2013. Sprva so bila v njem objavljena besedila z literarnih večerov, ki so se dogajali enkrat mesečno, zdaj pa ima bolj sodobno zasnovo in zahvaljujoč likovnikom tudi zanimivejšo likovno opremo. Literarna skupina Pobiralci rose je zelo aktivna, redno deluje od leta 2013, ko je izšel tudi prvi zbornik.

Vir: Olga Paušič

Foto: Zkd Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2022 ob 17:44 gost

      Pobiralci megle.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2022 ob 19:08 @aaaa@ gost

      Pa ka je tou kašna sekta??? Nej ste več normalni....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.02.2022 ob 9:43 trash-art gost

      Katastrofalen amaterizem, ki ga plačujemo davkoplačevalci. Zberite sredstva s svojega žepa, pa potem objavljajte kar hočete.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.02.2022 ob 10:09 pipek gost

      saj že njihove face (in nezdrava telesa) povedo kdo hodi-sodi sem. tako-naj sami plačajo take! tudi jaz s svojim hobijem ne grem delat stroške drugim, a ne!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.