https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski župani enotni, da bi dežurno zobozdravstveno službo morala financirati država

18.02.2022 ob 16:08  

Pomurski župani, združeni v Svet pomurske razvojne regije, na današnji seji niso potrdili nobenega od predlogov Zdravstvenega doma Murska Sobota za sofinanciranje 24-urne zobozdravstvene dežurne ambulante. Menijo namreč, da financiranje zdravstva ne bi smelo biti breme občin, ampak bi za to morala poskrbeti država, poroča STA.

V Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota je trenutno dežurna zobozdravstvena služba na voljo le ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 12. ure. Izven tega časa morajo pacienti drugam, najbližja dežurna zobozdravstvena služba je v Mariboru. V ZD so zato pripravili dva predloga za izboljšanje dostopnosti zobozdravstvenih storitev v Pomurju.

Prvi predlog predvideva izvajanje dežurne zobozdravstvene ambulante vse dni v letu, med tednom od 20.00 do 6. ure zjutraj, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa neprekinjeno 24 ur. Po predlogu so predvideni stroški delovanja na letni ravni nekaj manj kot 373.000 evrov. Po drugem predlogu bi zagotavljali dežurno zobozdravstveno ambulanto ob sobotah, nedeljah, praznikih in na dela proste dneve štiri ure dnevno, od 18. do 22. ure. Predvideni stroški delovanja na letni ravni so dobrih 36.500 evrov. Stroške bi razdelili na občine glede na število prebivalcev.

Če katera od občin ne bi podprla sofinanciranja, bi morali občani tiste občine ob obisku dežurnega zobozdravnika plačati 25 evrov, kot to sedaj plačujejo obiskovalci od drugod, je pojasnila direktorica ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač.

Ob tem je opozorila tudi na težave s kadri, saj je pomurska regija slabo oskrbljena z zobozdravniki. V regiji je 24 koncesionarjev, 27 zobozdravnikov pa deluje v štirih javnih zdravstvenih zavodih. Od teh 51 zobozdravnikov jih je 19 starejših od 51 let in jim, če tega ne želijo, ni treba opravljati dežurstva, ostane jih torej 32.

Vendar so bili pomurski županje in župani enotni. Menili so, da občine ne bi smele financirati zdravstva in da bi za to morala poskrbeti država. Sprejeli so sklep, da takoj pošljejo poziv državi, da področje zagotavljanja dežurne zobozdravstvene službe uredi na državni ravni in ga tako tudi financira.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2022 ob 19:24 gost

      Občinski šerifi bi najraje da vse financira država oni pa povprečnine v svoj žep s parkirajo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2022 ob 20:42 čitaba gost

      Pol županov sploh ne ve za kaj se gre. Koncesionari so kasta zase, ne dežurajo. Potem pa vse odpade na nas v javnem sektorju. Eni s figo v žepu. Jevšku ni dovolj javna lekarna. On hoče zasebnico brez dežurstva. Sobočanki kaj čakate, uprite se temu. Baje se sedež Pomurskih lekarn seli iz Sobote. Prav vam je. Vi si boste zobe popravljali v Expanu in tam dobivali tudi zdravila.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2022 ob 20:47 jure gost

      Saj pa 80% zoobarjev je privatnih in državaa jim spozorira vse in še lažejo pri računih in zdaj naj še dežurstvo plačuje država malo morgen

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.02.2022 ob 19:04 župan gost

      Itak bomo morali iti pred občinske svete in naše mnenje ni mnenje občine. Župani smo nihče, mele in melemo, odločajo občinski sveti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.