https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ŠPORT

Zimske olimpijske igre so zaključene, Slovenija do 7 medalj

20.02.2022 ob 14:40  

Danes so se zaključile zimske olimpijske igre v Pekingu, ki so potekale med 5. in 20. februarjem. Na olimpijskih igrah so se izkazali tudi naši športniki, ki so Sloveniji prislužili skupno sedem olimpijskih medalj.

Slovenska odprava se je na olimpijskih igrah v Pekingu podpisala pod druge najuspešnejše igre v zgodovini države. S sedmimi kolajnami je zaostala le za bero iz Sočija pred osmimi leti, ko je osvojila eno kolajno več.

Junaki letošnjih iger so postali Urša Bogataj, Nika Križnar, Tim Mastnak, Gloria Kotnik, Žan Kranjec ter obe skakalni četverici na ekipnih tekmah, ki so Sloveniji doprinesli dve zlati, tri srebrne in dve bronasti medalji. Na tokratnih olimpijskih igrah so se predvsem izkazali naši smučarji skakalci, ki so osvojili 4 od 7 slovenskih odličij.

Urša Bogataj je prvo zmago (svetovni pokal in velika tekmovanja) osvojila na najpomembnejši tekmi v karieri ter se povzpela na najvišjo stopničko. Skupaj z njo pa je na tretji stopnički stala tudi njena cimra Nika Križnar. Prvič v zgodovini je tako Slovenija na eni olimpijski preizkušnji osvojila dve kolajni.

Na mešani ekipni tekmi, kjer je bilo kar nekaj diskvalifikacij tekmecev, je bila najboljša naša četverica v postavi Urša Bogataj, Nika Križnar, Peter Prevc in Timi Zajc. Ob tem pa je vredno omeniti, da bi po seštevkih točk naši skakalci zanesljivo slavili četudi bi kontrolorji opreme Nemki Katharini Althaus, Japonki Sari Takanashi in preostalim diskvalificiranim dekletom pustili skakati s preširokimi dresi.

Četrto skakalno medaljo so si priborili skakalci na ekipni tekmi. Timi Zajc, Lovro Kos, Peter Prevc ter Cene Prevc so v zahtevnih razmerah pokazali zelo dobre skoke in osvojili srebro.

Za manjše presenečenje je s srebrno kolajno poskrbel tudi v zadnjih letih najboljši slovenski smučar Žan Kranjec. V Yanqingu ni bil med glavnimi favoriti, bil pa je v krogu tistih, ki bi lahko pripravili presenečenje. S sijajno drugo vožnjo je skorajda ugnal tudi najboljšega veleslalomista sezone Marco Odermatta.

Slovenija je s kolajnama Kotnikove in Mastnaka nadaljevala uspešen niz treh zaporednih iger z deskarsko kolajno, ki ga je v Sočiju z dvema začel Žan Košir.

Gloria Kotnik je spisala nepredstavljivo športno pravljico, ko si je zagotovila tretje mesto ter bron v paralelnem veleslalomu. Na igre je odpotovala kot naknadno dodana športnica na seznam olimpijcev, se tam skozi šivankino uho iz kvalifikacij prebila v izločilne boje, ter nato tam vzela medaljo.

Tudi Tim Mastnak pa je z novim, bolj samozavestnim pristopom vzel, kar si je zaslužil. V finalu je bil celo na poti do zlate kolajne, a mu je na koncu to s sijajnim zaključkom preprečil avstrijski veteran Benjamin Karl.

Poleg sedmih kolajn so slovenski športniki na OI dosegli še enajst uvrstitev med najboljših deset, pri čemer je največ solz za peto mesto v slalomu potočila Andreja Slokar, ki ji je napaka v zadnji vertikalu odnesla celo zlato kolajno. V boju za kolajno pa sta malenkost prekratki ostali še petouvrščena Ema Klinec na srednji skakalnici ter sedmouvrščena Meta Hrovat, ki je v veleslalomu po prvi vožnji zasedala četrto mesto.

Zaključne slovesnosti, ki se je odvila danes v Pekingu, sta se od slovenskih športnikov udeležili tekačici na smučeh Anita Klemenčič in Neža Žerjav, saj so preostali že doma oziroma na poti domov. Nosilka slovenske zastave na zaključku zimskih olimpijskih je bila Klemenčičeva.

Foto: Twitter Team Slovenia.

Naslovna fotografija: izrez zaslona.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2022 ob 14:48 gost

      BRAVO NAŠI !

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2022 ob 7:47 gost

      Pretiravali so s prenosi tekmovanj. Na veliko so prenašali športe, ki jih ne gleda niti 50 gledalcev v Sloveniji. Za pomembne tekme, ki zanimajo veliko gledalcev, pa TV Slovenija nima prenosov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2022 ob 21:17 kilonja gost

      Res je, večina športov neumnih in nepomembnih, podobno kot na poletnih olimpijskih igrah, kjer nogometašem ne pustijo igrati ker bi ukradli vso pozornost brezveznih iger, ki jih rešuje deloma le košarka .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.