https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Upokojenci bodo lahko do konca leta, brez izgube pravic, delali več

23.02.2022 ob 16:15  

Poslanke in poslanci so včeraj podprli zakon o interventnih ukrepih za podporo trga dela, ki omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev. Zakon naslavlja problematiko pomanjkanja delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten v času covida-19, velja pa do konca leta.

Zakon veljavno ureditev spreminja z izjemo v obliki povečanja mesečnega in letnega dovoljenega obsega opravljenega začasnega in občasnega dela upokojencev. Obseg začasnega in občasnega dela z največ 60 ur na koledarski mesec zvišuje na 90 ur mesečno. Upokojenec lahko po novem dela opravlja tudi 120 ur mesečno, a največkrat trikrat letno.

Medtem ko zakon o urejanju trg dela določa, da se pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 2.000 delavcev, lahko opravi največ 3,750 ur začasnega in občasnega dela upokojencev, interventni zakon uvaja novo kategorijo, po kateri se pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 4.000 delavcev, lahko opravi največ 7500 ur začasnega ali občasnega dela.

Interventna ureditev bo veljala do konca letošnjega leta, možnosti podaljšanja pa ne bo. Pristojno ministrstvo bo sicer novi začasni zakonski ureditvi prilagodilo tudi odredbo o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno in občasno delo upokojencev. Višina dohodka za opravljanje tega dela v seštevku koledarskega leta se bo z odredbo zvišala premosorazmerno z zvišanjem fonda dovoljenih ur dela po interventnem zakonu.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2022 ob 17:03 gost

      ZDRAVI MLADI PA DOMA Z NADOMESTILOM PLAČE. ČE ČLOVEK LAHKO NEMOTENO DELA, MU JE POTREBNO VZETI POKOJNINO IN NAJ DELA DO SMRTI.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2022 ob 17:57 gost

      Ja res je ! Ni pravično ,da mladi ne dobijo dela , zdravi upokojenci pa zasedajo mesta .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.02.2022 ob 20:57 AAAAAAAAAAAAA gost

        Daj ne bluzi či bi mladin bilou za delo upokojenci ne bi meli dela. Či ne vejš je podjemna pogodba drakša od rejdne pogodbe.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2022 ob 17:59 gost

      Bravo bolan nesposobna vlada. Mladi pa po dva magisterija in na borzo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.