https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cene plina se zaradi ukrajinsko-ruske krize zvišujejo

23.02.2022 ob 17:30  

Cene plina v Evropi se v luči ukrajinsko-ruske krize zvišujejo. Danes so na londonski borzi ICE prvič po 14. februarju presegle 1.000 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov plina. Nemški gospodarski minister Robert Habeck medtem zatrjuje, da Nemčija ruskega plina ne potrebuje.

Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo marca je bilo treba danes odšteti 1.003,5 dolarja na 1.000 kubičnih metrov oziroma 85,58 evra za megavatno uro, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Od začetka dneva se je plin podražil za 7 odstotkov, poroča STA.

Cene plina so se zvišale, potem ko je Berlin v torek zamrznil postopek izdaje dovoljenja za plinovod Severni tok 2, ker je Rusija prepoznala separatistični regiji Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Nemčija lahko zdrži povsem brez ruskega plina, je v pogovoru za radio Deutschlandfunk danes dejal nemški minister za gospodarstvo, energijo in podnebje Robert Habeck. To bi sicer pomenilo krepko višje cene, a bo Berlin, če Rusija zapre pipico Nemčiji, potrošnikom in podjetjem pomagal, je obljubil po navedbah nemške tiskovne agencije dpa. "To bomo naslovili s socialno politiko," je dejal in dodal, da je najpomembnejše, da ima Nemčija dovolj plina in varno zalogo.

Nemški kancler Olaf Scholz je Habeckovemu ministrstvu naložil, naj ponovno oceni zanesljivost oskrbe s plinom po plinovodu Severni tok 2 v luči ruskih potez v Ukrajini. Po besedah tiskovnega predstavnika nemške vlade Steffena Hebeshtreita bo za izdelavo te ocene potrebnega precej časa. Na vprašanje, ali je govora o tednih, mesecih ali letih, je odgovoril: "Ne govorimo o tednih."

Plinovod je sicer dokončan in poln plina, a še čaka na končno dovoljenje nemških oblasti, preden lahko začne polno obratovati.

Na Scholza letijo nekatere kritike, ker je postopek izdaje dovoljenja za Severni tok 2 zadržal pod izgovorom in ne da bi podal jasno politično izjavo. V torek je ob napovedi spremembe nemški kancler dejal, da se je situacija "dramatično spremenila" in da v sedanjih okoliščinah postopek izdaje dovoljenja ni mogoč.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2022 ob 19:07 Dominko1 gost

      Ka nete mislili, ka je to naključje. To je vse namensko, ka se destabilizira evropo. Lp.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2022 ob 19:38 Jože Činč gost

      Ges san gotov

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2022 ob 20:10 kilonja gost

      SVinje Ruske, svinje Ameriške. Želijo nas popolnoma finančno izčrpati, mi smo si pa sami krivi, namesto da bi stavili na svoje znanje in na lastne vire energentov, se mi gremno drago eko fuk politiko in uvažanje debilnih kozojebov za katere porabimo milijarde € letno, bi ta denar porabbi za samooskrbo z energenti . Plin bi lahko črpali na svojih tleh, tako tudi nafto ( severna morja ) voda imamo več kot dovolj za elektrarne , prazna polja za veternice ...na facebooku ste si drka.li en drugemu pa pametovali s kovidom in ukrepi levo desno, da bi pa šli na ulice zaradi nenehne dražitve vsega, to pa vas boli kure.c ?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.