https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Stavka šolnikov je neupravičena, odgovarja vlada

23.02.2022 ob 21:00  

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odgovor na sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja, in sicer meni, da je stavka v vzgoji in izobraževanju, "zaradi katere se bodo šolska vrata dejansko zaprla" neupravičena, nerazumljiva in zato ne more biti plačana iz javnih sredstev. V času, ko so razpisane volitve, "ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata".

Vlada RS v odgovoru na sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja med drugim odgovarja, da se zaveda pomembnosti vzgojno-izobraževalnega polja v naši družbi, zato nedvomno ceni delo učiteljev in vzgojiteljev, prav tako kot tudi vse druge poklice v javnem sektorju in gospodarstvu.

V zadnjih letih so se plače v javnem sektorju, torej tudi v vzgoji in izobraževanju, povečale bolj kot v gospodarstvu. Povprečne plače v javnem sektorju so se v obdobju 2019–2021 povečale za 14,8 %, medtem ko so v istem obdobju v zasebnem sektorju zrasle za 10,8 %. Število zaposlenih v izobraževanju v Sloveniji se je v zadnjih 20 letih, povečalo iz 54.500 na 90.000.

Ves čas epidemije si je vlada prizadevala, da bi pouk v kar največji možni meri potekal v šolskih prostorih, celo v zadnjem valu epidemije ob visokih tveganjih okužb. Zato je stavka, ki jo napovedujejo sindikati in zaradi katere se bodo šolska vrata brez razloga tokrat dejansko zaprla, neupravičena in nerazumljiva. Vlada se je z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi se uveljavili čimprej na začetku naslednjega mandata, tako da se ne izgubljajo tedni dragocenega časa. Dokončno besedo o morebitnih izpogajanih rešitvah pa morata v vsakem primeru imeti novi sestavi vlade in državnega zbora.

Vlada ponovno poziva Sindikat vzgoje in izobraževanja in tudi vse ostale sindikate, da podprejo zakon o dohodnini, s katerim se bodo v naslednjih letih postopno, a občutno povečale tudi vse neto plače zaposlenih v Sloveniji, so še zapisali.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2022 ob 21:55 Alo alo gost

      1500€+ plače za 4h efektive na dan?!?!? Stavka? Wtf

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.02.2022 ob 6:08 gost

      Pm šolska mafija pokvarjena

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2022 ob 20:06 goričanec gost

        Stavka šolnikov je neupravičena, odgovarja vlada, se strinjam, ali so otroci zabiti ali šolniki !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2022 ob 8:31 gost

      V tej državi si plače ne zaslužijo večjih ne šolstvo ne zdravniki stari prdec keri samo stemplat hodijo, ne vlada nesposobna kera samo drek meša. Nihče zato ker imajo zato kar delajo vsi še prevelike.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.02.2022 ob 10:41 amdamdes gost

      učitelji majo več kot dovolj plače, ne rabijo niti centa več, zlasti tisti ki so psihopati. idioti vsi skupaj, vsem metek v čelo!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.02.2022 ob 11:02 gost

      NE zdravniki ,ne šolniki višjih plač .Ne sedaj in ne pred volitvami . Naj živijo z tem kolikor imajo ,kot mi delavci v proizvodnjah .upokojenci itd . Če je kriza naj bo kriza za vse enako . Pa naj ne utrujajo kako morajo delati . Je njihovo poslanstvo .ne samo naziv doktor . in profesor .Šuti in trpi pa delaj !!!!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.02.2022 ob 17:22 R gost

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.02.2022 ob 17:23 X gost

      DARJA TOPLAK sirota kelko je ona delala

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.02.2022 ob 17:24 X v vrtece gost

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.