https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Naj bo miza polna pustnih dobrot

24.02.2022 ob 17:30  

Na tolsti četrtek, ki je četrtek pred pustnim torkom, mora biti miza v skladu z dediščino polna pustnih dobrot. Med slanimi jedmi so značilne krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške. V Cerknici bodo oblast prevzeli Butalci. 

Z debelim ali tolstim četrtkom se bo začel pustni čas v ožjem pomenu, ki bo trajal vse do pustnega torka. Ponekod bodo pusta pokopali šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Četrtek pred pustnim torkom je po izročilu imenovan tudi mali pust ali mali fašenk, je za STA dejala etnologinja Boža Grafenauer, ki predava na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Ta dan je po njenih besedah znan tudi kot god debelih ljudi.

Na mizo pridejo denimo krvavice, pečenice, ričet s svinjskimi rebrci, značilna jed za debeli četrtek pa je tudi kuhana svinjska glava ali rilec. Tega posamezniki in nekatere gostilne še vedno pripravijo, je opomnila.

V Cerknici pa bo tamkajšnji župan danes predal oblast Županu Butalskemu. Mesto se bo tako za pustni teden spremenilo v Butale - obljubljeno deželo, kjer je vsak dan deželni praznik in v kateri ni davkov, ker so glupi, navajajo organizatorji.

Coprnice z bližnje Slivnice bodo prižgale pustni ogenj, program pa vključuje tudi žaganje babe, pri čemer prežagajo hlod. Po pojasnilu prirediteljev so mame v preteklosti poslale otroke gledat, kje žagajo babo, čas do njihove vrnitve pa izkoristile za peko pustnih dobrot.

Žaganje babe ima v Cerknici pustno vsebino, čeprav gre za šego, značilno za tretjo sredo po pepelnici oz. sredino postnega časa. V preteklosti so takrat kot babo prežagali hlod ali lutko, ki je v prenesenem pomenu predstavljala postni čas. Sčasoma se je šega ponekod znašla med pustnimi. Obred žaganja babe je sicer prvič izpričan v Italiji v 15. stoletju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.